Tino Sanandaji: Dagens uppdateringar

| 8 april, 2020

• Inrapporterade dödstal fortsätter även idag följa Italiens inrapporterade dödsfall per capita när de var i samma fas, vilket inte är bra. Många tror att faktum att död rapporteras med eftersläpning är en tröst, men det görs ju i alla länder, och innebär bara att det vi såg några dagar sen var för låg.

• När intensivvårdsplatser börjar fyllas ut görs hårdare kriterier av vem som tas in på IVA, så sjunkande ökningstakt där är heller inte en så stor tröst som många hoppas.

• Sverige följer strategin att förhala smittan tills flockimmunitet som Boris Jonsson ville följa, men han tvärvände från när epidemiologer från Imperial College varnade kunde döda 250.000 britter. Norge, Tyskland, mfl. satsar därför på suppression där de försöker se till att få smittas tills vi har vaccin, något Sverige påstår är lönlöst.

• Debatten om frivillighet mot tvång är sekundärt, avgörande skillnad är att Sverige inte försöker få R0 under eller strax 1, våra myndigheter satsar på att Corona inte är så dödligt som många tror och att många är smittade redan så vi snart har flockimmunitet. Om relativ få är smittade och de internationellt tongivande experterna på Imperial College har rätt kommer antal dödsfall fortsätta växa. Regeringens uttalanden tyder inte på att de själva har förstått detta.

• Någon journalist bör pressa Folkhälsomyndigheten hur många dödsfall de räknar med ungefär innan Sverige når flockimmunitet, vilket de vägrat göra till skillnad från andra länder. När statsministern sa att ”tusentals” skulle dö sa Tegnell ”han inte vet vad statsministern grundar sitt uttalande på”. Varför? Det kan ju tvärtom vara tiotusentals om Imperial College har rätt. Detta är en avgörande fråga, som pålästa som följer vad NYT, Washington Post och övrig internationell media skriver.

• Det duger inte att resignerat säga ”vi vet inte, vi får se om några år” som många gör, halva världens expertkår sitter ju och diskuterar detta, de vet massor redan. Varför ska vi inte kontinuerligt diskutera om strategin är rätt, när det är katastrofalt om det är fel?

Tino Sanandaji på facebook


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal: