Löfven: Jag uppmanar alla svenskar att ta sitt ansvar och följa de riktlinjer som finns

| 9 april, 2020

Väldigt många har ställt in påskresan och förändrat sitt beteende med anledning av det nya coronaviruset. I en svår tid är det många som tar ansvar inte bara för sig själva utan också för samhället och för landet.

Tyvärr finns det enskilda individer och vissa restaurangägare som inte respekterar reglerna. Det är direkt oansvarigt. Därför är det bra att exempelvis Smittskydd Stockholm ser till att det görs kontroller nu under långhelgen. De verksamheter som inte följer reglerna kan i så fall förbjudas.

Sverige och svenskarna står under prövning. Regeringen och myndigheter har förbjudit allmänna sammankomster med fler än 50 personer, infört besöksförbud på äldreboenden, infört distansundervisning för gymnasielever och studenter och uppmanat alla att begränsa sina sociala kontakter. Regeringen är beredd att fortsätta fatta de beslut som krävs för att begränsa smittspridningen.

Men det går inte att lagstifta bort ett virus. Det vilar ett stort ansvar på alla i vårt land att göra sitt bästa för att begränsa smittspridningen och skydda de som är över 70 år och andra riskgrupper. Det handlar om folkvett.

Jag uppmanar alla svenskar att ta sitt ansvar och följa de riktlinjer som finns – ingen kommer undan. Det är inte allmänna tips utan skyldigheter som var och en är förpliktigade att följa. Man ska hålla avstånd och begränsa de sociala kontakterna.

Den här krisen kommer att pågå under en längre tid. Det kommer bli tufft. Men vårt samhälle är starkt. Tillsammans kommer vi att klara av också denna prövning.

Löfven på Facebook 


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal: