Vem ska leva, vem ska dö?

För dem som är över 80 år är det inte aktuellt med intensivvård. Det samma gäller multisjuka mellan 60 och 80 år.

Hade vi varit den välfärdsstaten rödgröna politiker hävdar att vi är, hade aldrig vården tvingats att förhålla sig till riktlinjer som talar om vem som ska få leva och vem som måste dö.

Dokumentet, som Karolinska universitetssjukhuset har skickat ut till ansvariga läkare, ska ses som ett beslutsstöd till läkare som är ansvarig för att inleda eller avbryta intensivvård.

Men jag håller med om man inte ska utsätta patienter för en mycket tuff vård om inte prognosen för patienten motiverar det. Läkare som måste ta sådana beslut behöver också stöd i att fatta sådana beslut. Om det tvivlar nog ingen. Men det handlar ändå om någons nära och kära.

Vi lever i en svår tid nu. Hur vi mår när stormen bedarrat står än så länge skrivit i stjärnorna men jag misstänker att vid sidan av sorgen kommer det finnas mycket ilska.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/lAyePy/dokument-visar-de-prioriteras-bort-fran-intensivvard?fbclid=IwAR1p_kZbEH7HBZVg6aBO6R9EgHmGeOxMscYUCYuJ1JeO9Ub6k1m_EWAeLe0


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Madeleine Lilja Rönnquist

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp