Hyrde lägenhet svart – socialtjänsten betalade hyran

| 10 april, 2020
Trots skärpta lagar kontrollerar få kommuner att andrahandsuthyrningar är godkända. De riskerar därmed att betala ut försörjningsstöd till brottslig verksamhet. Amir är en av dem som hyrde en lägenhet svart. Hyran stod socialtjänsten för.

Hem & Hyras granskning av 48 av 52 kommuner i Mellansverige visar att endast ett tiotal kräver bevis för att kontraktet är godkänt innan försörjningsstöd till andrahandshyror betalas ut. Bland dessa tio finns ingen av de största kommunerna Örebro, Eskilstuna, Karlstad, Falun eller Borlänge, trots att det är här svartuthyrning är vanligast.

Det betyder med andra ord att skattepengar används till svartuthyrning. 

Men om nu lagen kräver att bevis ska kunna framföras på att lägenhetskontrakt är godkända, varför ställs då inte det kravet? Ja, sannolik har det med bostadsbristen att göra. Varje person som på egen hand skaffar ett lägenhetskontrakt är förmodligen en lättnad för ansträngda kommuner. 

The usual suspects Madeleine J Lilja Rönnquist och Jan Ove Malmgren


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •