CORONAVIRUSET. En busslast med asylsökande barnfamiljer från Gävle rullade in i Junsele i onsdags. “Strider mot alla riktlinjer”

| 10 april, 2020

Genrebild

Varför trotsar Migrationsverket rekommendationerna?

Sveriges Corona-linje bygger på att människor tar eget ansvar, att de själva exempelvis väljer att inte samlas i grupp eller resa kollektivt till annan ort. Samtidigt stoppar gällande riktlinjer att familjer reser till fjällen.

Ändå läser vi om hur Migrationsverket flyttar asylsökande barnfamiljer från Gävle till Junsele. Det var en nyhet som slog ned som bomb. Det strider mot alla ställda riktlinjer. Verket kanske tror att de är trygga i sin egen lilla bubbla, att de tänker att om man det bara är deras resenärer på resan så är det lugnt. Men det är inte “bara”. På deras resa har man säkert på en bensinmack, man kanske även stannat och ätit någonstans. 

En busslast med asylsökande barnfamiljer från ett anläggningsboende i Gävle rullar alltså bara in i Junsele i onsdags. Det slog naturligtvis ned som bomb hos kommunledningen i Sollefteå som inte hade fått någon förvarning om att asylsökande barnfamiljer var på väg. 

Vi förstår inte alls det här. Det gör inte heller den berörda kommunen. Vad är det Migrationsverket håller på med?

Oavsett anledning av Migrationsverkets agerande framstår det här som att spela rysk roulette med människors liv och samhällets resurser. Vi tänker framför allt på vårdplatser. Sollefteå kommun har väldigt få av dessa och de har 22 mil från Junsele till regionsjukhuset i Sundsvall. 

Migrationsverket svarar med att säga att de som skickats till Junsele är testade för coronasmittan. Det finner vi vara högst besynnerligt. Finns det alltså testutrustning? Tester som i dagsläget inte ens sjukvårdspersonal som jobbat i närheten av covidsmittade patienter har fått ta del av? Det skulle i sådan fall innebära att asylsökande barnfamiljer testas men inte de som tillhör gruppen kategorin särskilt utsatta. 

Vidare uppger Migrationsverket på sin hemsida att ”inga personer som uppvisar sjukdomssymtom flyttas mellan boenden”. Okej men kan verkligen testerna, om några sådana verkligen har gjorts, helt självklart ge ett sanningsenligt resultat? Nej, det kan de inte. Alltså vet inte verket om de skickat asylsökande barnfamiljer med eller utan smitta. Samtidigt är det också så att det kan ta upp till två veckor innan man utvecklar symptom. Här handlar det om väsentligt kortare tidsrymd – från ankomsten till Gävle och efterföljande resa till Junsele.

Och mycket riktigt. De asylsökande som flyttats från Gävle till Junsele har inte genomgått något riktigt coronavirusprov, det uppger Allehanda.se. (Info inhämtat från låst artikel). Däremot har samtliga innan avresan bedömts av en smittskyddsläkare. Hur har den läkaren gått till väga för att göra den bedömningen?

Det vet inte ens Migrationsverket där man säger till Allehanda att inför flytten till Junsele fick de klartecken från smittskyddsläkaren att det gick bra att flytta de här personerna, men hur läkaren gjort den bedömningen, ja det lägger de sig inte i.  Verket försöker skydda sig genom att luta sig mot att de vare sig får anteckna eller föra register om folks hälsotillstånd. På frågan om verket ens tagit  covid-19 prover svarar verket: Det vet vi faktiskt inte.

Det här borde klassas som samhällsfarligt agerande. Vi vet ju inte hur viruset beter sig. Vi kan inte vara säkra på att det inte sprids innan man själv blivit sjuk. Även om man är frisk kan man insjukna i något annat och belasta en redan ansträngd vård. Alla förstår nog (utom Migrationsverket) att det är oerhört viktigt att se till att man inte bidrar till risken att ta upp en resurs i onödan.

Migrationsverket säger att de förklarar närmare varför de vidtagit dessa åtgärder på sin hemsida, men faktum är att de inte alls gör det. De förklarar endast att asylsökande placeras glesare och att särskild hänsyn tas till asylsökande som tillhör riskgruppen. Det finns ingen förklaring om varför de valde skicka en busslast med asylsökande barnfamiljer till en Junsele. De säger inget om att ta hänsyn till andra riskgrupper i samhället.

På hur många sätt och språk har svenska myndigheter trummat in att ”nu är det blodigt allvar”? Vi ska inte åka till sommarstuga eller fjäll. Inte resa till äldre släktingar. Inte sätta oss i bilen och åka på långresa utanför den egna regionen. Inte bara för att förhindra att sprida smitta utan också för att inte riskera öka belastningen på sjukvården i annan stad/kommun. Talar Migrationsverket något annat språk? Har de ingen läsförståelse? Vad är det som får verket att ta ett sådant egoistiskt och huvudlöst beslut?

Ingen skugga ska falla på de asylsökande barnfamiljerna. De gör som Migrationsverket säger. Hade verket tagit ansvar hade de liksom andra stannat upp sin verksamhet. Migrationsverket har fattat ett fullkomligt idiotiskt beslut att frångå Folkhälsomyndighetens rekommendationer, vilket så klart underminerar allt som sägs för att medborgare att stanna hemma för att stoppa smitta.

Ska vissa individers intressen eller samhällets komma i första hand när ett helt folk tvingas ställas om för att begränsa smittan? Ja, det är fråga som måste ställas. I synnerhet i ljuset av det totala misslyckandet av skydda den grupp som pekats ut som den som måste skyddas – våra äldre.

I coronatider när landets kapacitet att vårda sjuka inte räcker är det verkligen rimligt att bussa asylanter i Sverige? Är det också förenligt med Migrationsverkets riktlinjer att blåljuga en orolig befolkning rakt upp i ansiktet? Stefan Löfven röt ifrån och kritiserade de restauranger och barer som inte följer regler, kanske han även borde ryta ifrån till Migrationsverket? 

The usual suspects: Madeleine J Lilja Rönnquist Jan Ove Malmgren

https://www.allehanda.se/artikel/asylsokande-flyttas-fran-gavle-till-junsele-beskedet-slog-ned-som-en-bomb-strider-mot-alla-riktlinjer

https://www.allehanda.se/artikel/stanna-hemma-i-pask-ambulanssjukskoterskan-i-solleftea-ryter-till-folk-tror-att-de-ar-trygga-i-sin-lilla-bubbla

https://www.allehanda.se/artikel/susanne-sjostedt-en-busslast-med-asylsokande-rullar-in-huvudlost-agerat-av-bade-migrationsverket-och-solleftea-kommun

https://www.allehanda.se/artikel/inget-riktigt-coronaprov-togs-pa-asylsokande-fore-avresan-till-junsele-men-smittskyddslakare-gav-klartecken

https://www.allehanda.se/artikel/smittskyddslakaren-om-de-nya-flyktingarna-i-junsele-vi-bor-resa-sa-lite-som-mojligt

https://www.migrationsverket.se/Om-Migrationsverket/Aktuella-fragor/Coronaviruset.html

https://nyheteridag.se/plus/migrationsverkets-kupp-morkade-att-man-bussade-asylsokande-till-kommun-pastar-att-samtliga-coronatestats/


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal: