CORONAVIRUSET. Vilka är det som bestämmer vilka som ska dö?

| 11 april, 2020

Frågan är i högsta grad berättigad. Tittar man på antalet döda inom intervallen 70-80, 80-90 samt däröver så är de kraftigt överrepresenterade. Man har skyllt det på att de inte går att behandla då de “ofta” bär på andra underliggande problem/sjukdomar. 

Att Sverige leder Nordenligan i döda per capita är en skam. Men med tanke på hur illa Sverige i allmänhet är rustat inför kriser är det egentligen inte speciellt uppseendeväckande. Det kan inte bli på annat sätt.

Tittar man på under vilka omständigheter sjukvårdspersonalen får arbeta skäms man ögonen ur sig. Det saknas i princip allt som krävs för att ta hand om och vårda sjuka människor och det har gått så långt att man satt en åldersgräns för vilka som ska få överleva virusattacken.

Hemtjänstpersonalen i Upplands Väsby saknar i princip allt som behövs för att kunna hjälpa de äldre. Man har bland annat använt soppåsar och toapapper för att skydda sig. Man använder skoskydd som mössa, soppåsar som armskydd och toapapper som munskydd. Hemtjänstpersonalen i Upplands Väsby har fått hitta på egna, kreativa lösningar när det saknats skyddsutrustning i arbetet med covid-19-smittade kunder.

Oskar Weinmar (M), kommunstyrelsens ordförande i Upplands Väsby låter meddela att  Väsbyborna ska kunna känna sig trygga med att kommunen noga följer utvecklingen och vidtar nödvändiga åtgärder. För mig är det självklart att i detta läge möjliggöra för en flexibel organisation som snabbt kan agera när läget förändras”, skriver Oskar Weinmar.

Skyddsutrustning är en av de prioriterade frågorna. I helgen har handsprit, nya munskydd och nya skyddsvisir anlänt till kommunen. Ytterligare skyddsvisir är på väg att levereras i veckan.

Att agera snabbt i frågan innebär på kommunstyrelsens ordförandes vis att man redan efter ca två månader med virusspridning tagit tag i frågan.

Men så här ser det ut över hela Sverige och med aktiv passiv sjukvård lär det fortsätta dö äldre människor som hanteras som om de låg på soptippen.

The usual suspects Jan Ove Malmgren och Madeleine J Lilja Rönnquist

Stockholm Direkt. Hemtjänstpersonal i Väsby får stöd och utbildning i att hantera coronasmittan


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal: