INSÄNDARE: Mats Aberg: Detta vet vi!

| 12 april, 2020

Tusentals människor kommer att dö av COVID-19 i Sverige och kanske någon miljon i världen. Ekonomin har redan börjar halta och arbetslösheten rusar iväg, från vilket många befarar en större recession eller rentav en depression.
Flera länder i världen har redan problem med brister och leveranser av mat och förnödenheter, samt brottsligheten ökar, som i exempelvis Italien där rån av matbutiker samordnas via sociala medier! https://www.theguardian.com/…/singing-stops-italy-fear-soci… https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx…

Flera länder har också infört exportförbud och beslagtar dessutom andra länders viktiga leveranser. https://www.washingtonpost.com/…/385600e4-7459-11ea-ad9b-25…

Sverige i kontrast till omvärlden, förblir öppet än så länge, vilket är bra för vår ekonomi, men vi lär också få se detta speciellt i antalet döda, jämfört med våra grannländer. Prognosen för Sverige säger just nu att vi kan förvänta oss 13 259 döda totalt tills någonstans mellan juni och augusti, detta att jämföra med exempelvis Norge som har 925 döda totalt enligt samma prognos. Motsvarande prognos för hela USA är för närvarande 61 545 döda.
Prognoserna ändras i takt med att respektive land lägger om strategin för COVID-19 och följer varje lands nuvarande utveckling i antalet smittade och dödsfall. Läs mera om prognoserna här: https://covid19.healthdata.org/sweden

Beredskapslagren har sålts ut och andningsskydden har bränts upp. Sjukhusen drivs just-in-time, där minsta störning i produktionskedjan får hela systemet i gungning. Medicinska lager är omoderna och kostar pengar, sägs det. I fackförbundet Kommunals enkät svarade 75% att de känner oro över tillgången på skyddsutrustning och 46% att det saknas skyddsutrustning.

Sjukvården i Sverige går på knäna vilket den har gjort sedan redan innan COVID-19. Intensivvårdspersonalen vittnar och kaos och en känsla av otillräcklighet, i en mardrömslik värld som de tvingas att möta varje dag. Bristande skyddsutrustning, oklara rutiner och riktlinjer, mycket ny personal, maximerade arbetstider, en strid ström av nya patienter och en mycket stor risk för att själva bli smittade med allt vad det innebär, samt jourtelefoner som ständigt är påslagna och ringer i ett.

Anna Helmersson, intensivvårdssjuksköterska på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge säger: ”Jag häpnar när jag kommer ut och upptäcker att människor lever ett vanligt liv.”

Flera läkare och sjuksköterskor har redan IVA-vårdats i Stockholm då de smittats av coronaviruset. För att undvika en italiensk katastrof, där ett 60-tal läkare har dött, krävs en strategi och ledarskap som idag saknas. Kommer vår sjukvårdspersonal att orka, eller kommer de att själva bli smittade? Jag törs säga att hela Sverige sjukvård går på stupets rand och att FHM, samt regeringen gör sitt yttersta genom felaktig- och desinformation för att knuffa dem över kanten. Men, jag hoppas verkligen att jag får fel. https://www.expressen.se/…/c…/larmet-fran-iva-mardromsvarld/

Om du på allvar vill veta vad COVID-19 handlar om, undvik då FHMs (folkhälsomyndighetens) och svenska så kallade ”experters” desinformation och felaktiga råd, samt läs istället CDCs rekommendationer här: https://www.cdc.gov/…/…/prevent-getting-sick/prevention.html

Måhända är vi stormakt i våra egna ögon, präglad av självgodhet och fördömanden av andra, men vi har väldigt mycket att lära av vår omvärld, om just detta virus och en hel del annat….

Mats Aberg


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal: