Jon Tallinger, Specialist i allmänmedicin (MD GP): Vi behöver syrgas nu!

| 12 april, 2020

Jag är Dr Whistleblower nu.

Vi behöver syrgas nu!

Jag känner trycket. Över 2000 patienter är listade hos mig. De litar på mig. Landstinget vill att jag “vårdplanerar” mina patienter och skickar video till mig hur man ger “vård i livets slutskede vid covid-19 i primärvården”. Jag tänker inte “vårdplanera” en enda patient på det sättet.

Om jag har en patient som ligger för döden av metastaserad cancer och är 97 år gammal och får covid-19 med andningsbesvär så erbjuder jag syrgas om de vill ha det. Och det finns på akuten. De har rätt att få lite syrgas. Inte enbart morfin som minskar andningsförmågan och söver patienten till döden. Om de inte överlever av syrgas och inte får IVA-vård är det helt OK.

Men det tar minst en vecka för mig att få fram en beställning på en syrgaskoncentrator. Alla har rätt till syrgas vid covid-19. Jag har redan haft en patient som höll på att dö av syrebrist (84% sat) men som bara fick syrgas ett dygn på sjukhuset och sen kunde åka hem. Enbart syrgas kan vara livräddande vid covid-19.

Nu kommer jag svartmålas att jag “oroar patienterna, alarmist och att sprida panik”. Hellre levande patient som känner oro än död patient utan oro. Han säger i videon: “första åtgärden är morfin”…han säger inget om syrgas. Han vet att vi inte kan erbjuda syrgas.

Klicka för att se film på YouTube

Om mina palliativa patienter ber om att få stanna hemma får de det. Det kräver ingen “vårdplanering”. Alla mina patienter är vårdplanerade sen innan. Jag jobbar på Läkarhuset i Tranås AB. Vi erbjuder alla med syrebrist vid covid-19 syrgas.

Det vi behöver göra nu är att skaffa hjälp att få fram industriella mängder syrgas. SNABBT! 🇸🇪TILL ALLA VÅRDCENTRALER I HELA SVERIGE🇸🇪HJÄLP TILL🇸🇪Hjälp mig få detta till regering, FHM och industri med O2-kapacitet🇸🇪

Lite otippat har andra läkare kritiserat mig för att jag är “oetisk” för jag vill låta palliativa patienter “dö på akuten”. Det är ju inte mitt syfte här. Syftet är inte att skapa oro utan syrgas. Jag vill att vi ska ge syrgas för att människor ska överleva. Stora hallar för enbart syrgasbehandling?

Mängder anonyma läkare har via messenger visat 100% stöd🙏 Privatpersoner har kontaktat för att låna ut syrgaskoncentratorer, har hänvisat till resp landsting🙏🤬Journalister ringer nu🤬 Mitt budskap till dem har varit: “Gör ert jobb & granska makten”🤬“Nu!”

#O2 #alla_har_rätt_till_syrgs_vid_covid_19

Jon Tallinger, Specialist i allmänmedicin (MD GP) på Facebook 10 april


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

8 tankar på “Jon Tallinger, Specialist i allmänmedicin (MD GP): Vi behöver syrgas nu!

 1. Borgitta Rapp

  Alla oavsett ålder ska ha rätt till adekvat IVA vård för att kunna tillfriskna från covid 19. Morfin och bara palliativ vård för de 70+ som anses ha livet bakom sig är att döma dessa människor till döden utan rättsäkerhet. Ingen människa är så gammal att hon inte vill leva ett år till sade redan Cicero.
  Det är ångestfyllt att veta att FHM pekat ut en grupp i Sverige som i stort sett olämplig för IVA vård, nämligen “70+ med olika krämpor”.
  FHM framhåller ofta att det b a r a är de 70 ++ som drabbas hårdast av sjukdomen Covid 19. De har levt sina liv och är för gamla och sköra för att kunna ges respiratorvård och andningsstöd.
  Var är vårt s k välfärdssamhälle som denna 70+ åldersgrupp kraftigt bidragit till via arbete och betalda skatter? 70+ har med covid 19 hamnat i en situation där deras människovärde är noll och medicinskt, politiskt och pressetiskt kan de knuffas ut ur livet. Vem kommer att axla ansvaret för detta?
  Var är de organisationer och rättsförespråkare som vill motverka diskriminering utifrån ras, hudfärg, kön och sexuell läggning. Är ålder och våra gamla 70+ en av alla accepterad diskrimineringsgrupp som får pekas ut utan att frågan om jämlikhet och människovärdet är aktuell? Reduceras människovärdet med åldern och med krämpor?
  Ett samhälle som inte kan värna sina svaga dvs barn, gamla, sjuka och funktionshindrade är inte ett välfärdssamhälle.

  Svar
 2. Carl den 12

  BR👍
  Och där värmde du upp mitt hjärta❤

  Calle känner hopp om mänskligheten när jag läser det här och jag har precis som du undrat, var dom som anser sig brinna för mänskliga rättigheter håller hus🤔???
  Våra äldre ska gå först i vårdkön, för dom har betalt skatt längst utav alla🙏

  Svar
 3. Maria Rydberg

  Tack för dina ord.

  Jag har min far på ett boende med smitta. Än så länge är han frisk men eftersom personalen också är sjuk och inte testas känns det inte som en omöjlighet att han kan drabbas. Därför ställde jag frågor till en vårdansvarig.

  När boenden blir sjuka, tar ni dem till sjukhus då?
  – Nej, vi har fått order att inte göra det, men vi har jättebra palliativ vård.
  Har ni syrgas då?
  – Nej, det har vi inte.
  Dropp?
  – Nej.

  Min pappa klarade en lunginflammation i februari. Då fick han sjukhusvård med syrgas och dropp. Nu kommer han bara att få hjälp att dö. Jag skäms över hur vårt land vänt våra gamla ryggen. Jag har blivit kallad alarmist och man har sagt att det är etiskt förkastligt att tvinga på äldre intensivvård. Men jag vet att min far vill leva. Och din röst behövs. Tack.

  Svar
 4. Pingback: Sveriges euthanasi på gamle « Snaphanen.dk

 5. Eva Liljeskog

  Jag 60 år och sitter i rullstol och tillhör 4 riskgrupper bla diabetes och jag har behövt syrgas ändå i flera år utan att det händer någonting vet inte varför jag är så dåligt syresatt jag snarkar inget och har utreds med benmärgs biopsi men hade inte blodcancer. Hur får jag syrgas i Stockholm ? Detta är nu AKUT !! Min pappa hade samma problem. Jag har försökt köpa en Inogen G2 34.900kr men tror den butik luras !Hur ska jag göra ??

  Svar
 6. kent flood

  Hej.
  Jag är 80 år och frisk och har vänner i samma ålder. Hittar billiga ozygen-concentrators på nätet. Kanske lämpliga 80-års presenter till dem. Köper ofta produkter från Kina och detta företag. Produkter av mycket hög kvalitet. Ser att det finns massa varianter av ozygen concentrators för c:a 3000 – 4000 kr. Du kan kolla själv.
  https://www.banggood.com/search/ozygen-concentrator.html?from=nav. Vad tror du om dem? Tänkte köpa en för utvärdering. Rimligt pris för att kunna leva några år till. Kommer med andningsmask och ankare. (heter det så?) .
  Har varit VD och uppfinnare av produkter en stor del av livet. Min hemsida visar en produkt jag håller på med nu. (som hobby)

  Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *