Kommer välfärdsstaten gälla för alla även när Miljöpartiets våta dröm om ett fossilfritt välfärdssamhälle 2030 är infört, eller det kommer bara vara för dem som bor i städerna?

| 13 april, 2020

Miljöpartiet talar så mycket om att Sverige ska bli fossilfritt fram till 2030, alltså om mindre än tio år. Men det de inte berättar är hur det ska gå till och vilka uppoffringar den svenska medborgaren kommer att få göra. De talar också så mycket om att elbilarna ska ta över och hur bra de är.
I detta inlägg kommer jag inte ta upp den aspekten i frågan utan en annan. Jag kommer att ta upp frågan för oss som inte bor i egen villa, vi som bor i radhus, vi som bor i bostadsrätt eller hyresrätter. För vi kan inte ringa en elektriker och installera en laddbox och sen börja ladda. Det går inte automatiskt att ladda en elbil bara för att där finns ett eluttag i garaget eller ett uttaget på parkeringsplatsen för motorvärmaren. Inte om du inte vill förstöra hela anläggningen i det område du bor i.

För de flesta elanläggningarna i radhus, bostadsrättsföreningar eller hyresbostäder installerades utan tanke på elbilsladdning. Om dessa ska kunna användas till elbilsladdning måste man alltså ta dit en elektriker som tittar på elanläggningen och troligen få anläggningen uppgraderad på något vis. Men det kan också bli ett problem för garage och parkeringsplatser finns ett anläggningsbeslut som är upprättat av Lantmäteriet så det är inte bara att få en elektriker att uppgradera elanläggningen. I detta anläggningsbeslut är det bestämt vad ni som bor i radhuset, bostadsrättsföreningen eller hyresrätten får använda exempelvis garaget till.
Eric Bodin, förbundsjurist på Villaägarna som satt sig in i frågan säger: “Det räcker inte med att elen finns i verkligheten, den måste finnas med i anläggningsbeslutet. Ingen el i anläggningsbeslutet ingen uppgradering.

Och även då är det osäkert om det går. Det kan hända att man får begära att Lantmäteriet upprättar ett nytt anläggningsbeslut och i det tar med laddning av elbilar. Men då måste fastighetsägaren vara med på det. Sen är det upp till varje lantmätare att själv bedöma en rad punkter. Bland annat ska lantmätaren avgöra om den nya elanläggningen gör att fastigheterna stiger i värde, inte bara nu utan även i framtiden. Det kan ju finnas en ny teknik precis runt hörnet som gör hela installationen värdelös.

Eric Bodin säger: “Det kan finnas lantmätare som tycker att en ny laddningsanläggning kostar mer än den smakar. Men här sker en förändring dag för dag. Ju fler elbilar som kommer ut på marknaden, desto mer talar för att investeringen är värd kostnaderna.

Och går inte fastighetsägaren med på att elen i fastigheten uppgraderas eller om inte Lantmäteriet och lantmätaren gör det då går det inte att ladda någon elbil vid din bostad, då återstår det om du har en arbetsgivare som har eller är villig att installera laddstolpar. För att sen inte tala om alla dem som är pensionärer och inte kan ladda någon annan stans än hemma eller möjligen ute i samhället vid någon laddstation. Men då måste där ju finnas sådana att tillgå och de finns inte på alla orter i Sveriges avlånga land.
Så hur går detta ihop med Miljöpartiets krav att Sverige ska bli den första fossilfria välfärdsstaten?
Det gör det egentligen inte, dessa sitter fast i ett moment 22.

Eric Bodin säger: “Ja, många som bor så att de inte kan ladda en elbil hemma avstår säkert från att köpa en. Det blir lite märkligt. Samhället vill att man ska minska utsläppen av klimatgaser och i dagens läge anser man att det är bra med elbil. Då är det olyckligt att det finns en broms i det här systemet.”
Och inte verkar det som om regeringen varken vill eller har förmåga till att ändra dessa regler. För de verkar mer vara inne på att göra det omöjligt för den stora allmänheten att ha en bil, de vill hellre att alla ska ta tåget, bussen eller tunnelbanan. Det är ju bara det att alla inte har tillgång till varken tåg, buss eller tunnelbana.
Men de är väl inte så viktiga för denna rödgröna regering och deras samarbetspartner.

Så får oss så får vi gäller det att antingen ta apostlahästarna eller velocipeden om Miljöpartiets våta dröm blir verklighet. Antingen det eller så får vi köpa en etanolbil eller vätgasdriven sådan, men då gäller det att där finns några tankställen kvar att tanka dem i och det är inte alls säkert då många mackägare redan nu tvingas slå igen när där inte finns någon ekonomi i att driva dem nu på grund av kommunala restriktioner som säger att det måste vara X antal meter från en mack till närmaste bostadshus på grund av explosionsrisken och dessa restriktioner kommer med säkerhet att utökas då både vätgas och etanol är mer brandfarliga än bensin och diesel.

Så kontentan av detta blir att om Miljöpartiet får sin våta dröm förverkligad så kommer stora delar av den svenska befolkningen att antingen få använda apostlahästarna eller velocipeden för att förflytta oss.
Man frågar sig då om Sverige fortfarande kan kalla sig för en välfärdsstat eller vi kommer att förflytta oss tillbaka till 1800-talet?
Så är det inte nu dags för den rödgröna regeringen att ge oss ett svar på hur de tänker förverkliga denna välfärdsstat?
Om denna staten bara kommer att gälla för dem som bor i städerna och i orter där det finns buss och tågförbindelse, eller välfärdsstaten ska gälla för alla, även de som bor i mindre samhällen där de inte har lyxen av en fungerande lokaltrafik?
Det skulle vara både bra och intressant att få reda på detta innan nästa val så vi kan ta ställning till var vi ska lägga våra röster.

https://www.aftonbladet.se/bil/a/BRKr3Q/tricken–sa-klarar-du-elbilsfallan-som-fa-vet-om?fbclid=IwAR0GbsUzJvoWnRJVus6VxPKvIFcHTgtLMqB2XecaXwya4c-iqdAMfVNEtDU

1 En tanke på “Kommer välfärdsstaten gälla för alla även när Miljöpartiets våta dröm om ett fossilfritt välfärdssamhälle 2030 är infört, eller det kommer bara vara för dem som bor i städerna?

  1. ulf dahl

    Jag tror att Corona kommer göra slut på den kampen Då välden efter Corona kommer bli betydligt fattigare Och det är bara rika länder som har råd med den kampen när en del av medborgarna får gå till soppkök Är det svårt att se att kampen mot koldioxid kommer sättas högt upp på dag ordningen Med en arbets löshet som enligt vissa gissningar kommer uppgå till 20-30% Paris avtalet kommer kastas på soptippen Då vad jag förstår handlande om att fattiga länder skulle få dela på en ocean av pengar främst från USA Ingen Amerikansk president gissar jag kommer bli vald på att ge extremt mycket pengar till fattiga länder Och låta KIna och Indien släppa ut hur mycket som helst

Kommentarer är stängda.