Låt inte Coronan slå ut nyrekryteringen av poliser.

| 13 april, 2020

På påskafton skrev Expressens ledarredaktion att Polishögskolan måste dra igång antagningstesterna igen, de antagningstesterna som Rekryteringsmyndigheten stängde 19 mars för att begränsa spridningen av covid-19. De skriver för att inte ta in en höstkull är en större samhällsfara än eventuell smittspridning. De menar också att Rekryteringsmyndigheten inte bör förlänga stopptiden, för polisen behöver behöver verkligen påfyllning. Detta efter att Svenska Dagbladet rapporterat att fyra av tio platser stod tomma tre veckor in på utbildningarna som startade i januari i år.
För att regeringens löfte på 10 000 fler poliser till 2024 så måste de 1 020 platserna i varje utbildningstermin fyllas.

Men som det ser ut nu så lär det löftet inte kunna uppfyllas. För som sagt var så fanns där bara kvar 606 studerande i den utbildning som började i januari. Så om inte Rekryteringsmyndigheten sätter i gång testandet i april blir svårt att starta nybörjarkurserna alls i höst. Ledarredaktionen menar att myndigheten borde kunna corona-anpassa testningen. Minska resandet för de många sökande om de genomför prövningarna på alla de fem orter som har polishögskolor till exempel. Detta kunde vara en kortsiktig åtgärd, men också akuta insatser måste göras för att polisen inte långsiktigt ska bli lidande.

Och med dessa åtgärder kunde de kanske få 17 500 sökande till hösten, Samtidigt så menar Ledarredaktionen att för att få fler lämpliga sökande, kanske sådana som redan har en universitetsexamen, bör utbildningen bli betald, åtminstone indirekt. Detta är något som Moderaterna föreslagit, att studielånen skrivs av efter ett antal år i yrket. Dör det mest grundläggande är att göra polisyrket mer attraktivt. Inte minst yttre tjänst, där behövs flera tusen personer till. Och det handlar om pengar. Poliserna som verkar ute i samhället bör får rejäla lönetillägg, och i synnerhet de som arbetar i utsatta områden.

Inte bara för att få behålla poliserna i yrket utan även för att få en kraftig lokal närvaro som gör det möjligt stoppa stor och liten vardagsbrottslighet. För även om medierna i dagens läge inte rapporterar om brottsligheten på samma vis nu som innan Coronapandemin så håller de kriminella igång precis som innan. För drygt en vecka sedan sprängdes en port i Malmö.
För en vecka sedan brann en garagelänga med tio bilar i Värnamo. I onsdags fyra bilar på en parkering i Alvesta. I tisdags fann polisen en avliden man i Tensta och inledde förundersökning om mord. Inget tyder på att brottsutvecklingen skulle avta av sig själv.

Därför måste polisutbildningarna fortsätta som vanligt, trots en liten risk för ökad smittspridning vid antagningstesterna. För risken för brottsspridning om Sverige saknar poliser är så mycket större. Så Rekryteringsmyndigheten, när stoppet tar slut den 20 april måste ni sätta igång med nyrekryteringen till polisutbildningen vare sig Coronapandemin är på samma nivåer som nu. För allmänheten kan inte vänta mycket längre. Brottsligheten blir bara tyngre och värre, när de förr sprängdes ett kassaskåp i en industrilokal så sprängs det nu en bil eller ett hyreshus.

Detta gör bara att medborgarna förlorar förtroendet för polismyndigheten och en sådan utveckling kan leda till mycket värre saker. Och inte tror jag att den sittande regeringen eller oppositionen vill se den utvecklingen i Sverige. För om läget ser mörkt ut i dagsläget så kommer det att vara nattsvart om denna utvecklingen för polisen får fortsätta. Så ni i Rekryteringsmyndigheten sätt tryck på justitieminister Morgan Johansson, få honom att förstå att Sverige behöver fler poliser nu och inte en massa skitsnack från hans sida om vad regeringen gör. För det som den sittande regering gjort hittills är långt ifrån tillräckligt, det de gjort hittills är bara en bråkdel av vad de behöver göra.

https://www.expressen.se/ledare/lat-inte-corona-sla-ut-polisen/?fbclid=IwAR3M6J0JE97SM0NyJlDpNykzPU9nbuiUDMi0r1JnJgcn_U8yPokjCuJCXZc