Varför lider inte Svenska kyrkan med förföljda kristna?

| 13 april, 2020

Den frågan ställer sig Susanna Birgersson i artikeln med samma titel som ovan. 

Birgersson noterar som så många att Svenska kyrkan har en ovilja att tala högt om förföljelsen av kristna. Hon förstår inte den oviljan. Det gör inte jag heller.

Svenska kyrkan har fått hård kritik för att den inte protesterar tydligt nog mot den förföljelsen av kristna i Mellanöstern. Ett stort antal rapporter beskrivs ett stort och växande problem. I januari offentliggjordes en global kartläggning av organisationen Open Doors som visade att 260 miljoner kristna lever under förföljelse. Ytterligare 50 länder som inte finns med på listan har tillkommit. 

I december kom en rapport från U.S. Commission on International Religious Freedom som visar att kristna är den mest förföljda religiösa gruppen i världen. Det innebär att var åttonde kristen på jorden möter allvarlig förföljelse eller värre. Det finns snart inga kristna värderingar, ingen kristen kultur och inga kristna människor kvar i Mellanöstern, det borde oroa Svenska kyrkan. Men tyvärr, det fortsätter att vara  öronbedövande tyst om detta. 

https://www.varldenidag.se/nyheter/forfoljelsen-av-kristna-varre-an-nagonsin/repsan!tqBKlXnfujBC0mw1iK0pKQ/

Man kan ju undra varför den här tystanden råder. Är det på grund av att den största förföljelsen kommer från islamister? Eller anser man att kristnas mänskliga värdighet är mindre värd? 

Även i Sverige har kristna det svårt. Kristna som flytt förföljelse får finna sig i att förföljas här. Precis som när det gäller antisemitism drunknar hatet och förföljelsen av kristna i skuggan av kampen mot islamofobi. Det speglas då och då i medierna där misstänkta attentat mot moskéer får betydligt större uppmärksamhet och rubriker än en kyrka som satts i brand. Eller då islamismen i Sverige förvaras, eller antisemitismen relativiseras. 

Svenska kyrkan har dock varit väldigt tydliga med att de vill vara en röst för muslimer, invandringen och klimatet. Det får man naturligtvis vara men det blir väldigt märkligt när uppropen för följda kristna uteblir. När ska Svenska kyrkan ta den kristna tron på allvar? Kristna ska inte behöva förföljas varken därborta eller här hemma. Kanske vi borde rädda kristna från Svenska kyrkan? 

https://www.expressen.se/ledare/susanna-birgersson/varfor-lider-inte-svenska-kyrkan-med-forfoljda-kristna/


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Författare: Madeleine Lilja

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp

1 En tanke på “Varför lider inte Svenska kyrkan med förföljda kristna?

  1. Robert Andersson

    Svenska kyrkan är sedan lång tid tiiibaka förlorad gällande kristna värderingar. Svenska kyrkan drivs av satanister precis som ledande företag ,myndigheter och politiker i Sverige.

Kommentarer är stängda.