Ann Schollin-Borg fick inte ta farväl av sin mormor Hjördis på grund av besöksförbudet på äldreboendena. Detta trots att där inte fanns någon covid-19 på boendet och Ann inte bar på smittan.

| 14 april, 2020

Man frågar sig om serviceboendet i Västerås gjorde rätt när de inte tillät Ann Schollin-Borg att få besöka sin mormor Hjördis 96 år en sista gång för att trösta och krama om henne för någon vecka sen efter att besöksförbudet införts?
Till en början gick det bra, det blev istället till att ha kontakt över telefon. Det var inte roligt men det gick, berättar Ann. Men sen blev 96-åriga Hjördis sämre och under några veckor ökades insatserna och hjälpmedlen successivt. Ann berättar att Hjördis kände sig ensam och ledsen. Och Ann berättar att hon förstod att det till sist handlade om palliativ vård, om vård i livets slutskede. När Ann förstod detta så försökte hon både via mail och telefon att få besöka mormodern.

Enligt Ann så fanns det inte någon covid-19 på boendet och Ann som själv arbetat inom äldrevården i 20 år vet att smittorisken för viruset hade varit minimal då hon kunnat ta sig till mormodern via en altanen. Men boendet sa nej. Det fick absolut inte ske några besök på boendet. Boendet hänvisade till att mormodern var gammal, att förändringen var naturlig och att hon mycket väl kunde leva länge till. Men så blev inte fallet, natten mot fredagen samma vecka somnade Hjördis in. Och trots att Ann hade bett om att få reda på när döden var nära så hon kanske kunde hinna dit innan det var över, dröjde det flera timmar innan samtalet från boendet kom.

Ann säger: “I telefonen sa de, ”Du och dina anhöriga är självklart välkomna hit för att ta ett sista farväl”. Och vi skulle gå in via den vanliga entrén genom boendet. Det var inte okej medan hon fortfarande levde. Men nu, när hon låg där död i sängen. Det känns fruktansvärt.”
Så man undrar vad som var skillnaden för boendet att släppt in dotterdottern via altanen medan mormodern levde och att låta hela familjen komma via huvudentrén efter att kvinnan var död?
Var de närstående mindre smittsamma efter att den 96-åriga Hjördis avlidit än när hon levde?

Ann Schollin-Borg har hört liknande historier från andra delar av landet. Och hon vill nu att boendena går igenom rutiner så att det finns kunskap även bland den mer ovana personalen och att det finns en plan. Och att fler anhöriga inte ska bli utsatta för samma sak som hennes familj fått genomlida.
Vård- och omsorgsdirektören i Västerås, Tobias Åsell vill inte uttala sig om om enskilda fall men menar att berättelsen om Anns mormor visar vilka svåra beslut vården måste fatta i dessa dagar. Han berättar dock nu att Västerås kommunala äldreboenden jobbar med inställningen att anhöriga ska få komma in för att ta farväl.

Att det nog på många äldre och serviceboende kan vara svårt nu i covid-19 pandemin släppa in anhöriga att ta ett farväl av sina nära och kära, speciellt om där är smitta på boendet och om den döende är smittad. Men i detta fallet så förstår jag inte vad det skulle vara för problem då de anhöriga kunde komma in via en altandörr och inte sprida någon smitta om de burit på viruset. Det hade varit ett annat fall om de varit tvungna att gå igenom en avdelning.
Att de sen utan några bekymmer efter dödsfallet fick besöka båren är för mig oförståeligt?

Om boendet var rädda för att smittan ska komma in på boendet så skulle de inte heller då fått besöka kvinnans bår, då skulle de fått ta avsked på bårhuset eller hos begravningsbyrån. För mig så verkar hela detta ärende vara totalt bortom vett och sans från ledningen på boendets sida. Antingen var de rädda att med Annas besök fått en lavinartad besöksförfrågan även från sådana som inte haft några anhöriga som låg för döden. Eller så var det någon paragrafryttare som avslog Annas besök men sen efter Hjördis död insåg att det hela var fel och då ändrade sig. För som jag skrev innan smittorisken minskade inte med att Hjördis dog, den var och är lika hög som innan och vi får bara hoppas att inga fler anhöriga behöver uppleva samma sak som Ann Schollin-Borg och hennes släkt fick göra.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/ann-och-mormor-fick-inget-sista-farval-ingen-mer-ska-behova-uppleva-det-har?fbclid=IwAR1B4oC3heP0DUEuM4oiXO96zlvW_W8tL0safejjw1jfbC9lG4_gjn6y5SE

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •