Är det verkligen svenskarna som ska integreras?

| 14 april, 2020

Integration innebär att nya delar ska fogas ihop till något nytt. Svenskfödda har alltså ett lika stort ansvar som de invandrade att integreras, skriver Birgitta Hägg. 

Det här är oerhört provocerande, inte minst därför att ingen talar vad exakt det är svenskar ska integreras i? Att som Hägg hänvisa till hur Akademins ordlista förklarar begreppet integration, duger verkligen inte. 

Vad exakt är det vi ska integreras i? Svensk kultur? Nej det låter sig inte göras eftersom vår egen kultur är starkt ifrågasatt. 

Visst Sverige är nytt för nyanlända, men nyanlända är även nya för svenskar. Och det enda vi har att referera till är vår egen kultur, vårt eget levnadssätt och våra egna värderingar, något som ofta står i opposition med nyanländas levnadssätt och värderingar. 

Hägg fortsätter med att säga att det handlar om att både den som är ny och den som funnits här i generationer behöver göra sitt bästa för att fungera tillsammans på ett bra sätt. Gör vi inte redan det? Vissa skulle säga att svenskarna och Sverige vänder ut på sig själva och anpassar landet så mycket att det svenska försvinner. Det som under lång tid har varit en gemensam ram och identitet. 

Jag håller med Hägg om att vi blir vilsna i detta nya land, att vanor förändras och bryter och bänder. Men är det alltid av godo, inte minst när det påtvingas ett folk? 

Det är klart att svenskarna måste involvera sig. De som kommer hit behöver veta vilka svenskarna är och vilket land de kommit till. Vad vi värdesätter, hur vi ser på demokrati och jämställdhet. Det tycker jag vi försöker visa. Vi visar tolerans, förståelse, anpassar vårt samhälle efter värderingar vi står långt ifrån. Hägg utgår från att alla vill integreras. 

Vad gör vi med dem som inte vill integreras? Det finns faktiskt dem som inte vill vara en del av det svenska samhället. Hägg är förmodligen en av dem som gärna  försvarar det mångkulturella samhället och ser det mångkulturen som något odelat positivt och exotiskt. Jag misstänker också starkt att hon själv inte lever i ett utanförskapsområde och därmed betraktar integrationsprojektet på tryggt avstånd. 

Hur lång tid tar det för en människa att ändra på sina grundläggande värderingar, på sina kulturella särdrag? Särskilt när det ska göras motvilligt, från båda håll. För så är det, många svenskar är inte intresserade av låta sig integreras i det mångkulturella. Precis som de som kommer hit som vill värna sina särdrag vill svenskar göra det, kanske än mer idag. 

Integration bör handla om att man tydligt och klart lär ut vad som gäller i Sverige. Det har vi tvekat i och det är därför Sverige har så stora integrationsproblem. Vad ska man då göra, efter decennier av misstag för hundratals miljarder kronor? Lyssna på Hägg som har en väldigt romantiserad bild av integration? Ett förslag är att utnyttja den kapacitet som de invandrare som kommit hit och som har integrerats och anpassat sig, utgör. För de finns. Och det vet faktiskt bättre än någon annan och förstår bättre än någon vad som behövs. 

Dagens Samhälle

Dagen


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Författare: Madeleine Lilja

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp

2 tankar på “Är det verkligen svenskarna som ska integreras?

 1. Göran

  Hon kan ju föregå med gott exempel och låta sig integreras i den muslimska religionen. Bära burka och låta sig hunsas, inte minst sexuellt, av en muslimsk man.

 2. Christer

  Man blir varse vilket enormt städjobb som väntar efter vaket -22. Alla snurriga aktivister som har fel jobb i samhället . Det är nog bättre att förstärka arbetsförmedlingen än att lägga ner den . Alla vänsterblivna som måste byta jobb kommer att kosta kraft och civilkurage .

Kommentarer är stängda.