Anders Wallensten ser en viss ljusning i den svenska utvecklingen av Coronapandemin. Men är denna ljusning varaktig eller handlar det om bristande rapporter?

| 15 april, 2020

Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten ser en viss ljusning i den svenska utvecklingen av Coronapandemin.
Men hur kan man se någon ljusning när det de senaste dygnet rapporterats in 170 nya dödsoffer och när han säger att det fortfarande är en eftersläpning på rapporteringen om hur många som avlidit?
Hur kan detta vara en ljusning när det just nu ligger 525 personer inlagda på IVA runt om i landet?
Under presskonferensen så talade Wallensten också om att det fram tills i dag är 11 927 personer som har bekräftats smittade, och totalt är det 1 203 personer som avlidet i covid-19.

Att Johanna Sandwall på Socialstyrelsen säger att det är något färre patienter som vårdas på intensivvårdsavdelningar i dag jämfört med i går.
Vad är det för en ljusning i läget över Sveriges hantering av Coronaviruset, är det inte så att de på myndigheterna nu griper efter halmstrån för att de ser att det håller på att gå dem ur händerna?
Likaså verkar de tycka att det är en ljusning i läget för att de lyckats skaka fram ytterligare 18 IVA-platser runt om i Sverige på ett dygn så vi svenskar har hela 1 064 IVA-platser i hela Sverige. Jag säger bara vilken bragd, de vill säkert få ett pris för detta.

De som däremot skulle få pris är de som arbetar på alla dessa IVA-avdelningarna, alla de som nu vakar och försöker hjälpa dem som ligger på IVA-avdelningarna, det är de som gör det stora och viktiga arbetet. Men vilket pris får de, jo priset är att kanske smittas och dö i covid-19. Det är det priset de får medan Anders Tegnell eller Anders Wallensten står på en presskonferens och ser en ljusning i läget.
Varför frågar de inte de läkare och sjuksköterskor som arbetar på IVA-avdelningarna om de ser någon ljusning i läget, varför frågar de inte hemtjänstpersonalen som besöker gamla och sjuka i undermålig skyddsutrustning om de ser någon ljusning i läget för covid-19?

Men de blir inte tillfrågade, de som vet hur det ser ut med smittoläget de tillfrågas inte, för då hade smittoläget säkert inte varit på väg att ljusna, då hade de säkert sagt att det fortfarande ser mörkt ut. För då hade sanningen om läget kommit fram, det om att det inte är säkert ännu om den där ljusningen Folkhälsomyndigheten tycks se. Då hade kanske sanningen om att Folkhälsomyndigheten famlar i mörkret efter den ljusning de vill se då de inte kar några klara siffror då eftersläpningen efter påsken är så stor. Så summan av kardemumman är att de måste se om utvecklingen de tycks se är varaktig eller det är så att när väl rapporterna trillat in så finns det ingen ljusning.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/viss-ljusning-i-svenska-utvecklingen-av-coronasmittan-forsiktigt-positivt
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/senaste-nytt-om-coronaviruset