Nya Zeelands regering sänker sina löner med 20 procent under sex månader. Är det inte något den svenska regeringen också borde göra, om inte för annat än den goda sakens skull?

| 16 april, 2020

Reuters rapporterar idag att den Nya Zeeländska premiärministern Jacinda Ardern och hennes ministrar i regeringen sänker sina löner med 20 procent under det kommande halvåret på grund av coronakrisen. Detsamma kommer också cheferna på myndigheterna i Nya Zeeland också att göra.
Är inte det något som den svenska regeringen och myndighetscheferna borde ta efter nu i denna kristid?
Men det är väl för mycket att begära av Löfven och co. eller av Dan Eliasson på MSB, Johan Carlson FHM, eller några av de andra högre tjänstemännen i Sverige.

I Nya Zeeland har de gjort detta för att regeringen förutspår att att arbetslösheten kommer öka kraftigt i landet på grund av den minskade ekonomiska aktiviteten lokalt på grund av den strikt lockdown av hela samhället som regeringen gjort för att bekämpa Coronaviruset.
Ardern sade på en presskonferens: “Det är här vi kan handla, och därför har vi gjort det. Många Nya Zeeländare får lönebidrag, lönesänkningar och blir arbetslösa på grund av den globala pandemin.”
Så därför menade Jacinda Ardern att de i regeringen och myndigheterna inte skulle ha det bättre än landets medborgare.

På onsdagen hade Nya Zeeland 1 386 bekräftade fall av coronaviruset, och nio döda. Nästa vecka ska regeringen besluta sig för om lockdown på den nuvarande, strikta nivån kommer förlängas eller de kommer att öppna upp samhället så smått igen. I ett tal till näringslivet sade landets finansminister Grant Robertson att om regeringen beslutar sig för att lätta på restriktionerna, kommer man fokusera på ekonomiska aktiviteter som är trygga. Han sade vidare att den årliga budgeten, som presenteras den 14 maj, kommer fokusera på ekonomisk återhämtning.

I Sverige har Örebropartiets Markus Allard länge drivit krav på att politiker ska sänka sina löner på kommunal nivå. Han välkomnar nu den Nya Zeeländska regeringens initiativ. Han säger att Örebropartiet lagt fram förslag om att sänka politikerlöner på grund av coronakrisen när de föreslog kommunala beredskapslager för Örebro kommun i mars. Och då var de sänkta lönerna ett sätt att finansiera förslaget om ett kommunalt beredskapslager.
Allard sade då: “Ifall någon då tycker att det här inte är värt att lägga pengar på, eller att det fattas pengar för det här, fast vi har lagt pengar på en massa annat, så vill vi också få in en skrivelse om att det här ska kunna finansieras genom en sänkning av kommunalrådens, kommunchefernas och kommundirektörernas lönenivåer.”

Och fortsatte med: “Det tycker vi är rimligt, att i en tid av kris, att ledarskapet visar just ledarskap, och går främst, och visar att det är klart att vi kan prioritera annorlunda. För det här är inte en vanlig situation, det här är ju en krissituation.”
Jag häller med Allard i att i en kris så ska ledarskapet visa ledarskap och även gå främst i ledet och inte som Löfven gömma sig bak en myndigheter och deras chefer. Sådant beteende inger inte något förtroende och det är just ett sådant förtroendekapital Löfven saknar även om hans förtroendesiffror ökat sedan krisen. För trots att hans förtroendesiffror ökat så ligger Löfven på en bottenplats i bland bland de Europeiska ledarna.

Och det bådar inte gott för honom när väl krisen är över och den politiska samsynens tid är över och då riksdagen återgår till sitt normala arbete.
Då hade det kanske varit bra att visa fram att även han och regeringen tog ansvar för krisläget och sänkte sina arvoden med samma procenttal som den Nya Zeeländska regeringen gör?
Om inte för något annat än för att visa stöd för alla son nu håller på att bli uppsagda eller permitterade. Det skulle kanske visa att ni bryr er om det folk som satt er vid makten.

Så Stefan Löfven, Magdalena Andersson, Morgan Johansson, Anders Ygeman, Lena Hallengren och alla ni andra i regeringen, visa nu att ni bryr om ert land genom att göra en handling som känns i den egna plånboken. Stå inte bara och prata om hur mycket ni tillför i olika åtgärder, för de åtgärderna betalas av oss skattebetalare gemensamt.Det är inte ni som betalar de åtgärderna. Så visa nu om ni verkligen bryr er om landet Sverige, Sänk era arvoden under 6 månader med 20 procent. Ni kommer trots det inte behöva svälta trots en sådan sänkning. Men ni kan visa att NI gör en personlig gärning för att hjälpa Sverige igenom denna kris Sverige nu genomgår på grund av Coronaviruset.

https://nyheteridag.se/nya-zeelands-regering-corona-sanker-sina-loner/
https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-new-zealand-pay/new-zealands-ardern-ministers-take-20-pay-cut-for-six-months-due-to-coronavirus-impact-idUSKCN21X050