Busschaufför död i corona, misstankar om att ha smittats i tjänsten

| 17 april, 2020

Vestmanlands Läns Tidning skriver att för drygt en vecka sen dog en busschaufför på Västmanlands sjukhus, efter att ha smittats av coronaviruset. Busschauffören som var i 60-årsåldern arbetade på Svealandstrafiken som kör bussarna på uppdrag av kollektivtrafikförvaltningen inom Region Västmanland. Han ska ha sagt till en person i sin närhet dagarna innan han blev sjuk att att han haft en sjuk passagerare sittande precis bakom honom i bussen. Vestmanlands Läns Tidning skriver vidare att kollegan och andra i chaufförens närhet tror att det var i kontakten med den sjuke passageraren som chauffören smittades av coronaviruset.

För VL precis som vissa andra kollektivtrafikbolag har inte stängt av den främre dörren eller den främre delen av sina bussar för passagerare. Och det är detta som chaufförerna nu är oroliga för. De och facket ligger i en strid med VL, där bussförare och facket krävt att framdörren ska vara stängd för påstigning för att skydda den som kör från att exponeras för smitta. Men där Svealandstrafiken inte menar detta är nödvändigt och att de inte har någon uppgift om att den döde chauffören smittades i tjänsten.
Men vad är det för ett försvar kan man fråga sig, vill de kanske ta död på sina chaufförer?

Carola Lilja, HR-chef på Svealandstrafiken, som sköter busstrafiken åt VL säger om ryktet att chauffören smittats i tjänsten: “Det kan jag inte uttala mig om för sjukvården har inte tagit kontakt med oss och har aldrig gjort någon smittspårning gentemot oss som arbetsgivare.”
Att chauffören smittats i tjänsten kanske inte är sant, men jag tycker dock att Svealandstrafiken och VL inte borde ta så lätt på riskerna om att chaufförerna kan smittas på sin arbetsplats, för en sådan sak kan stå både bolaget som utför tjänsten och uppdragsgivaren dyrt om det visar sig vara sant. Och för den delen så leker man inte med andras liv, då kan Svealandstrafiken lika snart kapa bromsledningarna på sina bussarna.

https://www.expressen.se/nyheter/busschauffor-dod-i-corona-misstanks-ha-smittats-i-tjansten/?fbclid=IwAR3lW60d_tMZ-M9SUzZJb2o8HcQffSh1KkrqQ6GYJcIVUYhMw7YHDG0IhuM