INSÄNDARE. Göran Svensson: Kom ihåg mörkertal och glöm absoluta mått i nyhetsrapporteringen kring COVID-19

| 19 april, 2020

Mörkertal som inte beaktas och absoluta mått som används i nyhetsrapporteringen kring antalet döda i COVID-19 ger en missvisande bild av verkligheten.

När det gäller COVID-19 bör var och en komma ihåg att alla siffror som rapporteras i media kring antalet dödsfall har ett s k  mörkertal, dvs det finns flera döda i COVID-19 än de som redovisas i den officiella statistiken.

När det gäller COVID-19 bör var och en komma ihåg att siffror som rapporteras i media kring antalet dödsfall ofta är s k absoluta tal, dvs totalt antal. Dessa kan inte användas vid jämförelse mellan länder, utan då bör s k relativa tal användas, t ex antalet dödsfall i förhållande till ett lands befolkningsmängd (‘per capita’ eller ‘per person’).

COVID-19 har medfört att många människor avlidit och många fler kommer att avlida. På nyheterna talas det om tiotusentals döda i USA, Spanien, Italien, Frankrike och UK, men färre i t ex Belgien. Sverige har relativt få  döda i förhållande till dessa länder, men har samtidigt relativt många i förhållande till grannländer såsom Tyskland, Norge, Danmark och Finland.

Dessa siffror är bedrägliga då de bortser från folkmängden i varje land, dvs per capita eller per miljon invånare som ger en delvis bättre bild.

Nedan ges siffror för den 18/4 i de mest drabbade länderna omräknade så att de går att jämföra med svenska siffror avseende döda i COVID-19 per miljon invånare:

 • Sverige     ca  1.500 st / ca 10 miljoner          = 150

Länder med flest antal döda i COVID-19:

 • USA             ca 38.000 st / ca 328 miljoner       = 116
 • Italien         ca 23.000 st / ca 60 miljoner          = 383
 • Spanien     ca 20.000 st/ ca 47 miljoner           = 425
 • Frankrike  ca  19.000 st / ca 67 miljoner          = 284
 • UK                ca 15,.500 st / ca 67 miljoner          =  231

Men notera följande land:

 • Belgien      ca 5.500 st / ca 11,5 miljoner            = 478

Jämförelse med grannländer:

 • Tyskland   ca    4.400 st / ca 83 miljoner          =    53
 • Danmark  ca        346 st / ca  5,8 miljoner         =    60
 • Norge        ca         164 st / ca  5,4 miljoner         =    30
 • Finland      ca           90 st / ca  5,5 miljoner         =    16

Idagsläget ligger alltså dödstalen i Sverige högt över grannländerna, men ligger än så länge långt under länder i södra Europa.

Betänk att när det rapporteras om ca 500 döda per dag i Spanien och ca 600 döda per dag i Italien, så motsvarar dessa siffror ca 100 döda per dag i Sverige, samtidigt som 100 döda i Sverige per dag motsvarar 3.300 döda per dag i USA.

Kom ihåg att Sverige under flera veckor legat på tio-i-topp lista över de länder i världen som har högst antal dödsfall i COVID-19 (officiell statistik), vilket ger en indikation på hur väl den valda strategin varit hittills i förhållande till andra länder i väst.

Notera att alla länders s k officiella statistik när det gäller antalet döda i COVID-19 har ett mörkettal som ofta beror på att enbart de som testat positivt för COVID-19 inkluderas i statistiken över dödsfall.

Detta gäller flertalet länder såsom Italien och Spanien, men också Sverige.

I både Italien och Spanien är mörkertal ett allmänt känt faktum och det förs en intensiv diskussion om  att dödstalen för COVID-19 kommer att behöva justeras kraftigt uppåt i efterhand när beräkningar kan utföras i förhållande till tidigare års dödstal under samma tidsperiod som antalet döda i COVID-19 varit som störst. Det finns exempel på mindre samhällen och städer där fyra till fem gånger fler människor har avlidit än normalt, varav en mindre del enbart registerats som COVID-19.

Kom därför ihåg att alla officiella dödstal i COVID-19 har ett s k mörkertal och att absoluta tal ofta används i nyhetsrapporteringen, istället för relativa tal i förhållande till folkmängd per land. 

Kom dessutom också ihåg att olika länder befinner sig i olika skeden i smittspridningen, som leder till att dödstal kan uppfattas vara höga eller låga idag i ett land jämfört med ett annat, men det är först om några månader som dessa kan ställas i relation till varandra, samtidigt som effektiva behandlingsformer mot de svårast sjuka förhoppningsvis kan finnas tillgängliga.

Sluligen, jämförelser mellan industriländer i t ex Europa med t ex utvecklingsländer i Afrika och Asien bör undvikas som ofta har helt andra ekonomiska och sociala förutsättningar. Det kan vara svårt att jämföra länder i södra och norra Europa som präglas av kulturella olikheter och skillnader i livsstil.

Jämförelser kan därför oftast vara mindre komplexa och mer relevanta om dessa baseras på närliggande länder som är ekonomiskt, socialt och miljömässigt lika.

Sverige präglas av ‘social distansering’ i många sammanhang i vardagslivet liksom flera grannländer, men länder i södra Europa  präglas istället av ‘social närhet’ i många olika avseenden i vardagslivet. 

Det senare har gett en naturlig grogrund för smittspridningen av COVID-19 i södra Europa, men som bidragit till att länder som Sverige får en mindre explosionsartad smittspridning i samhället.

Göran Svensson

nordavia


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

1 En tanke på “INSÄNDARE. Göran Svensson: Kom ihåg mörkertal och glöm absoluta mått i nyhetsrapporteringen kring COVID-19

 1. Mr Black

  Saxat från https://bakomkulisserna.biz/2020/03/31/detta-oppna-brev-var-valdigt-intressant-hittat-i-en-covid-19-grupp/

  ——————-
  Saxat från facebook
  2020-03-31

  Hej Anders Tegnell!

  Jag skriver till dig eftersom jag undrar över ett par saker. Jag råkade nämligen upptäcka att det har skrivits en hel del om dig och dina vaccinupphandlingar tidigare, både då du var chef på Socialstyrelsen och nu, som anställd på Folkhälsomyndigheten. År 2006 lät du i din position som chef på Socialstyrelsen tillsätta en expertgrupp som skulle utreda huruvida HPV-virus skulle ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet för flickor i årskurs 5-6. Det visade sig då att tre av sex experter i gruppen hade tydliga kopplingar till vaccinbranschen – personer som dessutom hade profilerat sig som starka förespråkare för HPV-vaccinering.
  ———–
  Läs mer via länken ovan.

  Vems intressen representerar FHM egentligen?
  inte är det svenska skattebetalarna iaf!

Kommentarer är stängda.