Assistent lämnade brukare nerkissad och naken i sin säng.

| 20 april, 2020

Vad är det som händer med dem som har personlig assistans?
Och framför allt hur kan en personlig assistenten bara tänka sig att lämna en brukare i det tillståndet som denna tänkte göra i Sölvesborgs kommun?
Det kvittar vart det än hade hänt i Sverige så hade inte denna typ av uppförande inte gjort mig mindre arg och förbannad.
För vem lämnar en person nerkissad i sin säng om än personen varit påklädd eller inte?
Vem överlämnar detta arbete till hemtjänsten att göra rent även om arbetstiden lider mot sitt slut?

En människa är inget föremål som man kan lämna till dagen efter för att göra färdigt det man inte hunnit med dagen innan. Utan då tar man tag i det som har hänt och slutför arbetet.
Händelsen utspelade sig i slutet av mars månad i år efter att assistenten larmat hemtjänsten att han behövde hjälp med brukaren eftersom han skulle sluta om en kvart och inte kunde stanna eftersom han inte skulle få betalt för övertiden. När hemtjänsten sen kom på plats så stod den personliga assistenten fullt påklädd med både jacka och mössa, på väg att lämna brukarens hem.

I hemmet låg brukaren i sängen i sitt eget läckage från stomipåsen, helt blottad utan kläder. Assistenten bad hemtjänsten att skölja upp kläderna som låg på toaletten och lägga dem i tvättmaskinen. Men så blev inte fallet, hemtjänsten fick till slut den personliga assistenten att stanna och avsluta arbetet med att rengöra och sätta dit en ny platta på stomipåsen. Det var bara så att assistenten visste inte hur plattan skulle bytas.
Man frågar sig hur en sådan person kunnat bli assistent, är där ingen som helst utbildning de behöver gå för att få arbeta med den typen av arbete?

Under alla omständigheter så är händelsen anmäld av omsorgspersonalen enligt lex Sarah och menar att brukaren fick utstå förnedring genom att ligga naken i sin säng med läckage över och under sig. Brukaren behövde även uppsöka sjukvård för att lösa stomiplattan.
Man kan bara hoppas på att assistenten blivit av med sitt arbete och att brukaren fått en assistent som har en adekvat utbildning för det arbete den ska utföra. För om inte så är det synd om brukaren och något som kommunen måste ta tag i omedelbart.

Jag tycker även att händelsen borde få ett rättsligt slut då assistentens handling är ett fall av misshandel av brukaren. Misshandel av en person som är avhängig av vad assistenten gör eller inte gör.
Man kan fråga sig vad som hänt om inte hemtjänsten kommit så fort som de gjorde, om assistenten då bara gått sin väg och lämnat brukaren i det tillstånd den var i?
Jag har svårt att skriva om detta utan att övergå till ett ovårdat språk då dessa saker gör mig så ilsk att man nästan kokar över.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/brukare-lamnades-naken-och-nedkissad-i-sangen?cmpid=del:fb:20200415:brukare-lamnades-naken-och-nedkissad-i-sangen:nyh:lp&fbclid=IwAR0aRzGDmH_QOMhJyRQwAMA2rJAbdYo_62OznwA1erq4VTSsbHTnmml1xeA

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •