Inkluderar Anders Lindberg Aftonbladet i kategorin seriösa medier?

| 20 april, 2020

Anders Lindberg oroar sig

På twitter skriver Lindberg: ”Regeringen har inte lång tid på sig nu. Snart kan stora delar av dagens seriösa medier försvinna på lokal nivå. Jag fattar inte att man är så långsam. Ett tomrum fylls alltid. Jag vet vilka politiska krafter jag tror kliver in.”

Seriösa tänker jag, inkluderar Lindberg Aftonbladet i kategorin seriösa? Kära nån. Det finns en orsak till varför just journalistkåren i allmänhet och Aftonbladet i synnerhet har väldigt lågt förtroende bland befolkningen.

Vad är det enligt Lindberg som kan beskrivas som seriösa medier? Aftonbladet och SVT har i alla fall diskvalificerat sig själva, för mycket vänster, för mycket de undviker, för mycket de vinklar och för mycket de kryper för makten.

Svensk journalistik är i hög grad agendasättande och springer maktens ärenden. Det var länge sedan en tidning som Aftonbladet gjorde sitt journalistiska arbete, granskade makten. Istället jagar de gärna ”rasister” på nätet och agerar aktivister för politiska frågor som kör Sverige i botten. Varför ska läsare betala för dålig journalistik? Varför ska de betala för att bli utskällda och missförstådda?

Ett media som folk inte är intresserade av förtjänar att dö ut. Tidningar som Aftonbladet skulle må bra av att tvingas börja om. Det kanske skulle göra de mer ödmjuka.

Som maskrosor bryter sig alternativ media genom den asfaltstjocka gammelmedias tolkningsföreträde. Om inte annat i frågor som är viktiga för folket men som tidningar som Aftonbladet ständigt ignorerar.

https://twitter.com/anderslindb…/status/1252215528682409984…


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Madeleine Lilja

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp