Tino Sanandaji: Om bara var tionde var smittat förra veckan kan det krävas kanske 5-10.000 döda innan Stockholm når flockimmunitet

| 20 april, 2020

Det kommer ytterligare en kalldusch över Sveriges strategi när tester visar att endast 11 procent i Stockholm haft smittan förra veckan, lååångt från flockimmunintet.

Jag skrev att det var spiken i kistan när tester ca tre veckor sen visade att 2,5 procent just då var smittade, som tyder på att ca 5 procent någonsin varit smittade.

Givet att det var ett par veckor mellan är dessa två tester konsistenta med varandra och med WHO:s bild, men inte med de som tror att Stockholm redan i maj når flockimmunintet där en tredjedel är immuna redan.

Ändå har medier tidigare idag rapporterad påståendet att vi snart når flockimmunintet som en nyhet, en spekulativ teori som inte stöds av empiri!

En kalibrerad matematisk teori som *antar* att viruset sprids snabbt och *antar* en stor mörkertal där många redan är smittade kan såklart komma fram till att vi når flockimmunintet i maj, men bevisar inget utan data som input.

Det har redan dött tusen pers i Stockholm, troligen mer inräknat eftersläpning och long-tail av de som dör veckor efteråt. Om bara var tionde var smittat förra veckan kan det krävas kanske 5-10.000 döda innan Stockholm når flockimmunitet. Återigen konsistent med WHO samt andra länders bedömning på ca 1 procents dödligheten snarare än de tongivande svenska experter som tror på 0.1 procent.

Tino Sanandaji på facebook


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 tankar på “Tino Sanandaji: Om bara var tionde var smittat förra veckan kan det krävas kanske 5-10.000 döda innan Stockholm når flockimmunitet

 1. Roger T

  Varför är Tino S kvalificerad att uttala sig om detta? Och varför verkar det så viktigt för vissa att måla upp en kommande apokalyps? Är inte det mest rimliga att tro mest på de hundratals forskare som under decennier utbildat sig och arbetat med epidemiologi och infektioner?

 2. Carl den 12

  Man, skojar inte med Tino’s CV, kunskap och insyn i det han debatterar om.
  Han är dessutom rolig, till skillnad ifrån en massa förlästa krakar som är uppköpta.
  Men, önskar vi livet utav folk, så kan vi ju välja att lyssna på dom som visar upp sig på exempelvis gammelmedia, SVT och dagstidningar som Aftonbladet, Expressen, DN mm.
  Om man nu gillar mera politisk styrd media och önskar avvika från andra mer fritänkande media som tar information ifrån olika håll och skriver nyanserat utan ekonomisk vinning.

  Calle tycker att alla bör få komma till tals oavsett hur många års erfarenhet man än har som expert eller icke expert.
  Än så länge lever vi i en demokrati och vi bör komma till tals, innan dom dagarna är över och till ända?

Kommentarer är stängda.