Josefin Utas (MED): KROCK MELLAN GENRER I MEDIERNA

| 21 april, 2020

Idag skriver en läkare (en av de ”22 forskarna”) i Aftonbladet om kritiken de fått för sin text och anklagar bokstavligen medierna och skribenter för att hindra debatten och därmed riskerar människors liv.

I denna metadebatt så håller jag med om saker som denna läkare skriver i denna text – men även saker som Victor Malm i Expressen skriver och som kritiseras i texten här. (Alex Schulmans text har jag inte läst och har faktiskt inget intresse i att läsa). De har båda synpunkter jag förstår, ur det perspektiv de kommer ifrån. Hur kan det vara möjligt?

Ett problem som finns i samhället idag och som jag ser i denna fråga liksom i många andra, är att allt mer tenderar att flyta ihop i offentligheten, inte minst pga nätet och de sociala medierna.

För mig är det självklart att man inte kan läsa allt man tar del av överallt med exakt samma referensramar och använda samma måttstockar. Det är därför det finns olika sidor i tidningar för kultur, debatt, ledare, nyhetsplats m.m. Men denna uppdelning är väldigt osynlig på nätet.

Allt delas idag på samma ställen och journalister håller allt mer sällan isär vad som är vad. Medier som granskar och driver debatt är dåliga på att ställa rätt personer mot varandra, menar jag. Diverse tyckare som skriver krönikor eller bloggar, är inte detsamma som forskare eller andra experter. De förra bidrar med perspektiv och åsikter – inga vetenskapliga undersökningar, och ska inte heller ses som att de gör det heller.

Vi behöver bli bättre på att hålla isär saker i offentligheten. Det måste finnas plats för både vetenskaplig debatt och kulturens perspektiv och ibland rena provokationer. Att säga att det ena eller det andra inte borde få finnas, för att det förstör det andra, det kan jag inte säga. Det VILL jag inte säga, för båda är viktiga och behövs.

Jag tror att detta är en fråga som vi behöver ta i förr eller senare, hur vi blir bättre på att freda de olika viktiga genrer som finns i samhället; religionen, politiken, vetenskapen och kulturen, i en digital värld där allt bara flödar kors och tvärs. Skulle det behövas bättre redaktörer exempelvis? Som förstår denna problematik. Mer medvetna journalister och programledare på TV? Nya publikationer? Bättre uppdelning av material? Bli ännu bättre på att lära ut dessa skillnader i skolan? Vi alla behöver nog också helt enkelt bli bättre på att bara rycka på axlarna åt sånt vi inte håller med om eller tycker är lite galet. Man måste inte gå igång på och rasa över allt.

Som det är nu klarar vi i alla fall inte situationen på ett bra sätt. Därmed slösar vi en hel del kraft och tid på sådant som inte ger något, och det kan till och med vara destruktivt på det stora hela.

Josefin Utas (MED) på Facebook 

Aftonbladet


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal: