Markus Allard (Örebropartiet): Vi kommer aldrig klara Coronakrisen om det ser ut så här i vår äldreomsorg

| 24 april, 2020

Inom kort kan det komma att bli full cirkus. Därför kommer lite bakgrundsinfo.

Vi i Örebropartiet har som bekant delat ut skyddsvisir till hemvårdens anställda då man saknat utrustning. Vi har blivit väl emottagna. Vi har inte vistats i några rum med gamla. Vid ett tillfälle, på Rostahemmet, gick vi in i den dörr som var öppen för att fråga en anställd om var chefen satt. Vi blev hänvisade dit. Vi har aldrig träffat en anställd med skyddsutrustning på.

Vid andra enheter har vi fått se att de har haft sådana visir som de vi delar ut. Det är alltså inte tal om några fejk-grejer.

Vi har besökt hälften av hemvårdsenheterna. Ingenstans har man haft tillräckligt med utrustning. De anställda som vi pratat med är uppgivna och rädda. Även enhetschefer. Ingen vågar säger något öppet. Man är rädd att få sparken.

Högsta chefen, förvaltningschefen för vård och omsorg, Annika Roman, lovade mig för några veckor sedan att jag skulle få en sammanställning på vad vi har för skyddsutrustning. Det skulle dröja några dagar. Inget hände. Jag ringde upp igen. Inget hände. Nu några veckor senare har jag även försökt med upphandlingschefen. Hon vill inte heller ge mig någon sammanställning.

Först dröjde sammanställningen pga “vi är så stressade”
Sedan fick jag den inte pga “det är ett arbetsdokument” och igår så kom tredje anledningen: Det är nu säkerhetsklassat.

Jag som folkvald förnekas alltså informationen om hur det står till på äldreboenden i Örebro kommun. Man vill uppenbarligen mörka det här.

Man går sedan ut i media och ljuger om att de anställda har den utrustning som krävs. Det stämmer ju inte. Enda gången de tillåts ha munskydd är när någon uppvisar tydliga symptom som att de hostar, spottar eller fräser. Vi vet ju att Corona smittar även utan symptom.

När jag på Kommunstyrelsemöten vädjat om att vi ska begära in en sammanställning över skyddsutrustningen så att ingen sedan ska kunna säga att “jag var inte informerad” har man bemött det väldigt aggressivt. “Politisera inte det här” och menat att det där ska ligga på tjänstemännens bord. Så agerar inte politiker såvida de inte är livrädda för sanningen.

Jag har försökt få ut detta till allmänheten. Hur det ligger till. Lokala medier är informerade.

Nu blev jag uppringd av NA. Istället för att fokus ligger på:

– KS vägrar informera sig i ärendet.
– Höga chefer vägrar att lämna ut handlingar till folkvald
– Höga chefer ljuger i media.
– Cheferna säkerhetsklassar materialet för att hindra folkvald från att kunna ta del av det.
– Hemvårdens anställda saknar adekvat utrustning.
– Lägre chefer och hemvårdsanställda är rädda.
– Anställda har fått Corona.

Så verkar det som om man hellre vill fokusera på:

“Stämmer det att du klampat in på äldreboenden utan utrustning oinbjuden?” (de boenden där INGEN av de anställda haft utrustning på sig)
“Den här utrustningen ni delar ut, hur säker är den?” (visir som redan funnits på plats, på vissa av dessa boende “ja, de där känner vi igen”).

Så när ni undrar varför folk dör i Örebro kommuns äldreomsorg. Kom då ihåg att det är Örebropartiets fel, inte de politiker som flydde från ansvar, inte de chefer som ljög och mörkade och ffa inte media som tycks fullkomligt ointresserad av att berätta hur det ligger till, annat än att jaga the usual suspects.

Vi kommer aldrig klara Coronakrisen om det ser ut så här i vår äldreomsorg. Det gäller för såväl Örebro som för hela landet. Det spelar ingen roll hur många IVA-platser vi har i sjukvården när vi låter den här typen av chefer få härja fritt med vår äldreomsorg. Chefer vars påstådda kompetens vi betalar 80 000-90 000 kronor i månaden för.

Min misstanke är att man inte köpt in tillräckligt med utrustning. Att man fuckat upp grovt och att man inte vågar erkänna det, man vill skydda sin egna rygg hellre än att begära hjälp och tappa ansiktet. Om jag förstått det rätt (återigen, jag har inte fått sammanställningen så jag vet ju inte) så är det privatpersoners och företags bidrag som står för merparten av utrustningen. I ett land där vi har en skattesats upp över öronen. Men nu har man valt säkerhetsklassa den informationen, för att skydda folket från att de folkvalda ska få den.

Örebro kommun mina damer och herrar.

Ska bli intressant att se vad media kör för vinkling inom kort, om det blir någon. Stay tuned.

Markus Allard, Örebropartiet på facebook

Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal: