Skånetrafiken lanserar ny tjänst där passagerarna kan se hur beläggning en buss har, allt för att minska spridningen av Coronaviruset på bussarna.

| 24 april, 2020

Skånetrafiken har under veckor fått kritik för att de inte låtit stänga av den främre ingången i bussarna och därmed ökat risken för att chaufförerna att bli smittade av Coronaviruset. Men det blir ändring på detta från och med klockan 14 idag fredag, detta efter att Kommunal lagt ett skyddsombudsstopp enligt Arbetsmiljölagen sedan en förare dött i covid-19 och att ytterligare ett par förare blivit smittade av Corona.
Men Skånetrafiken går ytterligare ett steg i att försöka minska smittorisken på sina bussar.

Nu lanserar de också en ny digital tjänst, en tjänst där du som resenär kan se hur fullsatt bussarna är innan du kliver på dem. Med hjälp av gröna, gula och röda symboler ska resenären kunna ta reda på hur många som trängs på bussen. Och med den här tjänsten ska nu Skånetrafiken försöka få resenärerna att hålla distans till andra resenärer. Detta då man i realtid kan följa hur många som reser med bussarna och se hur många lediga säten det finns ombord.

Men ännu så länge är tjänsten bara i sin linda, och finns bara på Skånetrafikens hemsida, men inom en vecka ska tjänsten även finnas i appen lovar de. Funktionen fungerar på de flesta stadsbussarna och regionbussarna och inom kort kommer även Pågatågen finnas med i tjänsten. Tjänsten är ännu en betaversion som kommer att utvecklas vidare men trafikdirektör på Skånetrafiken Linus Eriksson säger att det är viktigt att de får ut den trots att den inte är färdigutvecklad då social distansering även är något som behövs på bussarna.

Något som slog mig direkt när jag började läsa om detta var att Skånetrafiken tyvärr inte tänkt på alla de äldre som åker bussen och som inte är “hemma” i det där med hemsidor och appar. Visst är initiativet lovvärt men kunde detta inte kopplas samman med någon digital tavla som satt på bussen och som visade där hur många som sitter på den givna bussen. För som det är i den kommun jag bor i får alla över 70 år åka gratis på Skånetrafikens bussar och tåg inom kommunen och som jag skrev hemma är dessa inte “hemma” i att använda digitala hjälpmedel.

Har de en mobiltelefon är det för att ringa med och inget annat. Och de som Folkhälsomyndigheten säger alla ska försöka skydda så långt det går så är det ju de gamla och svaga. Men har de inga digitala hjälpmedel så har de heller ingen nytta av dessa tjänster. Och då skulle det vara bra med en tavla som visade samma symboler på bussens sida eller i ett av bussens fönster så att de snabbt kunde se hur full bussen är och om de kanske ska vänta på nästa buss som kanske inte är så fullsatt och med det minska risken att drabbas av Coronaviruset.

https://svt.se/nyheter/lokalt/skane/sa-kan-du-se-om-bussen-ar-fullsatt-innan-du-kliver-pa
https://svt.se/nyheter/lokalt/skane/framdorrar-stangs-pa-alla-bussar-i-skane