Riktlinjer som vem som helst kan strunta i eftersom det bygger på vilja

| 25 april, 2020

Mikael Damberg var ju tydlig

”Jag vill inte se någon trängsel på uteserveringarna, varken i Stockholm eller någon annanstans.” Det är inga tips som myndigheterna kommer med. Det är regler och riktlinjer som ska följas.

Ja just det, riktlinjer som vem som helst kan strunta i eftersom det bygger på vilja.

Bara timmar efter att lamporna i slocknat efter pressträffen sa ungdomar att de fattar inget typ, gamlingarna är bara rädda men vi lovar att vara försiktiga. Ingen av oss är sjuka.

Andra vänner är av samma åsikt. Vi är inte i riskgruppen. Vi förstår inte vad det är för skillnad mellan oss och de som går i nian? Varför håller grundskolan öppet när gymnasiet är stängt fortsätter de.

Om det här att det är oansvarigt att vara ute svarar de, men det är ju du ser inga gamla som är i riskzonen. Ja men kampen för att stoppa viruset då? Det här ett hån mot alla som tar det här på allvar och som går i karantän, sjuk eller inte, och framför allt mot alla döda. De har berövats att njuta av det fina vädret. Kramarna från dem man älskar. Sammankomster de längtade efter.

Det är uppenbart att vi behöver tala om att när unga lovar att vara försiktiga skiljer sig deras försiktighet och tolkning av viruset, de är odödliga. Många yngre insjuknar och dör.

De kan bära smittan utan att vara sjuka. Och därmed vara den som smittat någon annans nära och kära.

Det här det första firandet för ungdomar som tar studenten i år. Det väldigt viktigt för dem att få träffas och ha roligt, trots corona, säger de. Det är sant. Det finns fler viktiga milstolpar för dem att fira över tid. Ibland måste man avstå för att rädda liv. Det allra viktigaste förstås för att få stopp viruset.

Hur skulle det kännas, på riktigt, om de som bär viruset utan att uppvisa symptom och smittar andra som blir svårt sjuka och dör. Det skulle såklart inte kännas bra.

Fråga dem det när de under kvällen bli allt fullare. Jag är inte så säker på att de då ens kommer ihåg rekommendationerna eller ens bryr sig.

Under helgen kommer Stockholms stad skärpa kontrollerna av restauranger och barer. Människor som ser trängsel eller andra brister uppmanas slå larm via stadens ”tyck till”-app.”

Bra! Men vad det betyder? Att polisen konstaterar och vandrar vidare?

https://www.aftonbladet.se/…/har-festar-studenterna–trots-…


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Madeleine Lilja

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp

1 En tanke på “Riktlinjer som vem som helst kan strunta i eftersom det bygger på vilja

  1. Anders Larsson

    Så klart “studenterna” inte begriper – säkert undersköterskestudenter eller byggstudenter. Hur kan man ens kalla sådana utbildningar för “student”?

Kommentarer är stängda.