2995: Endast genom estetiken

| 26 april, 2020

FOTO: FIRDIA LISNAWATI / TT
Myrkotte med unge, Bali zoo, Indonesien.

De stora berättelserna är inte många och de kommer alltid tillbaka. Den teologiska betraktelsen är aldrig fel, inte minst nu när den stora krisen är annonserad. Karin Pettersson (Aftonbladet) förklarar sålunda efter känd förlaga att orsaken är människans synd. För att adressera syndaren brukar hon ”vi” som alltså har rubbat världens jämvikt och därmed jämnat vägen till undergången. Storstilat bibliskt. Hopplöst dessutom emedan Pettersson tydligen också inkluderar sig själv i sitt ”vi”. Om inte hon, som ser den svåra synden kan annat än inkludera sig själv torde det vara hopplöst. Eller kristen teologi: vi är alla syndare.  ”Vi” är förlorade men det är klart att man kan ana att ondskan inte är helt jämnt fördelad. Det kan vara den besinningslösa kapitalismen men också den är en naturlag i människans värld.

Nå, allt som sägs och skrivs är sociala konstruktioner och framställningarna är en del av kulturhistorien. Vi kan ägna oss åt undergångens estetik.

Lars Vilks


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Lars Vilks

konstkritiker och tidigare professor i konstteori vid Kunstakademiet i Bergen 1997 – 2003