Tino Sanandaji: Nu när vi varit upptagna kan man fråga sig hur det går med tidigare utmaningar.

| 26 april, 2020

Har det hänt något nytt med ensamkommande eller ungdomsrån? Svaret är att tidigare kriser bara försvinn från rubriker.

Under tiden har Sverige testat spännande strategier, som att tömma Migrationsverkets förvar på virusexponerade papperslösa, vilket säkert är klokt för folkhälsan. Artikel är om en ensamkommande afghan som kom för sent för gymnasieamnestin, svartjobbade och greps i väntan på utvisning.

Nu har Den Moraliska Stormakten kastat ut honom gatan, där han driver runt och tvingas sova i källare: ”Migrationsverket tömmer sina förvar under coronakrisen. Tvåhundra intagna har släppts och kastats ut på gatan – utan mat och sängplats. – Jag sover i ett elrum, säger Ali Shakoori.

I förra veckan dog en coronasmittad man som varit intagen på Migrationsverkets förvar i Märsta i väntan på utvisning. Något som väckte stark oro bland övriga intagna….Det blev obehagligt när vi fick veta att det fanns en smittad inne på förvaret. Även vakterna var rädda…

Pizzerian där han tidigare arbetat hade drabbats av sämre tider och hans sängplats var upptagen. Ägaren försåg honom med en ihoprullad bäddmadrass, en kudde och en filt. Den kvällen gick han runt och letade efter någonstans att sova. Till sist hittade han en öppen källardörr i ett hyreshus…Vi i världen fruktar att många tidigare intagna hamnar i skuggsamhället. – De som inte ingår i nätverk måste jobba svart eller begå brott för att överleva”

Bonus från Skåne, där ungdomar njuter av öppenheten: ”Polisen: Rånarna ser ungdomarna i Lomma och Åkarp som uttagsautomater. Polisen arbetar mot en ökande trend av ungdomsrån i Lomma och Åkarp. Nu befarar man att problemen ska trappas upp ytterligare under de varma sommarmånaderna”

Det framgår inte, men jag är säker på att ungdomsrånare i övrigt följer FHM rekommendationer.

Tino Sanandaji på facebook

Aftonbladet. Släppt från förvaret – sover i elrum

Sydsvenskan. Polisen: Rånarna ser ungdomarna i Lomma och Åkarp som uttagsautomater


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal: