1 av 5 på Danderyds sjukhus smittade med covid-19

| 27 april, 2020

Hur har det gått med skyddet av de sjuka och svaga i denna pandemin?
Har Tegnells ord från presskonferenserna följts, de orden om att skydda de gamla och sjuka från att drabbas av viruset?
Nja, det har nog inte gått så väldigt bra med detta ”skyddet”, det visar om inte avannat den antikroppstest som gjorts den senaste veckan på Danderyds sjukhus. I den studien visade det sig att var femte anställd av de 527 anställda på sjukhuset bar på antikroppar för covid-19.

Den ansvariga för undersökningen specialistläkare Charlotte Thålin på Danderyds sjukhus säger: ”Spontant tycker jag det är en hög andel, men det är väldigt ny data och svårt att veta vad man ska förvänta sig.”
Hon fortsätter sen med ett pressmeddelande: ”Tanken med studien var inte bara att fastställa hur många medarbetare som haft covid-19. Vi vill också kunna fastställa hur lång en individ har antikroppar och då troligtvis är immun mot covid-19.”
För hon erkänner att man inte med säkerhet vet om man är immun även om man bär på antikroppar mot viruset, och att det bara är en förhoppning.

Men då frågar man sig hur hur många av dem som haft covid-19 har haft en sådan mild version att de arbetat under sjukdomstiden, eller delar av den?
Och framför allt hur många av dessa sjukvårdsanställda har smittat patienter som de vårdat?
För som sagt var det har ju inte varit så viktigt att testa sjukvårdspersonalen. Inte ens Tegnell tyckte det så sent som för någon vecka sen. Thålin menar nu att denna studien kan vara intressant då även om de inte vet om de blivit immuna kanske inte har så stor risk att bli smittade än en gång eller att smitta andra och med det kunna jobba med mindre skyddsutrustning.

De provtagna medarbetarna kommer att testas på nytt igen om om någon vecka för att se om de har antikroppar kvar i kroppen och hur stor mängd de har. Enligt sjukhuset har studien hög validering och resultaten är i det närmaste hundra procent säkra. I valideringen har mer än 400 prover med känt svar analyserats, i vilka 100 varit positiva medan 300 varit negativa. Så sjukhuset menar att denna analysmetod har i dessa fall gett rött svar, det vill säga 100 procent rätt.

Så om vi ska tro på denna studien nu så får vi invänta nästa provtagning och se om de antikropparna nu var femte på sjukhuset när på kommer att finnas kvar och ned det visar på att det kan finnas en chans till immunitet, eller de har försvunnit och den önskan Tegnell har om flockimmunitet försvinner ned den. För i Sverige tycks bara svenska studier kunna duga, och de studier som gjorts annorstädes och som visat att flockimmuniteten bara är någon hägring en önskan som inte kommer att infalla vill dessa epidemiologer inte tro på.

https://www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/var-femte-anstalld-smittad-av-corona/

2 tankar på “1 av 5 på Danderyds sjukhus smittade med covid-19

 1. Anders Larsson

  Det är ju tyvärr en del människor som är så korkade att de inte förstår att de ska lyssna på rekommendationer. Jag är inte överraskad att den så kallade “begåvningsreserven” inte klarar av det. Men, att feta människor inte förstår att de ska hålla sig isolerade är makalöst.

 2. Carl den 12

  Du är varmt välkommen att ge oss sk feta människor några tips om hur vi ska göra för att inte provocera med våran övervikt !!!

  Calle kan ha fel ang du som gjort inlägg ang att överviktiga typ ska gå och gömma sig.
  För mig är omgivningens eviga tjat om övervikt mer ett problem, än själva övervikten i sig.
  Själv trivs jag med att ha extra kilon och ser det som en utmaning att det faktiskt tror det eller ej, finns dom som tycker att jag är okej ändå.
  PS Upplever att människor med extra kilon oftast har mer motståndskraft, men det är ju enligt min erfarenhet.
  Allt som sägs och skrivs om Corona ska man ju ta till sig som att exempelvis tänka på hygien och hålla avstånd.
  Men, att lyfta fram oss överviktiga rimmar mycket dåligt med hur det insjuknat och avlidit människor i Kina.
  Hälsningar ifrån mors lilla ?

Kommentarer är stängda.