Ungdomsrånen i Lomma och Åkarp ökar, ungdomar ses som ”uttagsautomater”. Trots detta vill polisen att “vuxenvärlden måste sluta upp för att få stopp på det här”.

| 27 april, 2020

Mikael Ramsbjer vid Kävlingepolisen säger till Sydsvenskan att ungdomsrånen i Lomma och Åkarp eskalerat. Enligt polisen ser rånarna ungdomarna som ”uttagsautomater”, dessutom använder rånarna av ett helt nytt knep, de hotar ungdomar till att ordna fram rånoffer. I höstas skrev Kvällsposten om att högstadieskolor i Lomma gick ut med en varning till ungdomar med anledning av den den nya vågen av ungdomsrån. Men problemen har eskalerat sen i höstas. Mikael Ramsbjer berättar att polisen just nu ser ”jättestora problem” med personrån i Lomma och Åkarp.

Han säger: “Det är orter där ett flertal har det bättre ekonomiskt ställt, har dyra jackor och märkesgrejer som mobiler, dyra hörlurar, Armanikepsar och klockor. Saker som rånarna vill åt.”

Han uppger också att polisen vet vilka huvuddelen av rånarna är. Att det rör sig om tonåringar från Malmö, Lund, Lomma och omkringliggande orter men att de inte stoppas av flera orsaker, bland annat att det saknas stödbevisning eller att målsägande känner sig hotade och inte vill berätta.
Polisen har också märkt av en ny företeelse, den att det första rånoffret hotas att lura bekanta att komma till platser, där de senare blir offer för rån. Enligt polisen ställer rånarna ett ultimatum till ungdomar som bor på de utsatta orterna ”om du hittar en annan person som vi kan råna så låter vi bli dig”.

Men om polisen vet vilka dessa ungdomsrånare är, varför sätts de då inte under bevakning så att polisen kan slå till när de rånar nästa offer?
Det handlar inte om några “oskyldiga” rån där rånarna “bara” hotar offren med stryk, utan det förekommer att rånarna drar kniv och det finns även fall där pistolhot förekommit. Mikael Ramsbjer känner sig nu orolig inför sommaren och att problematiken ska eskalera ännu mer.
Han säger: “Vuxenvärlden måste sluta upp för att få stopp på det här. Många av de här ungdomarna mår väldigt dåligt psykiskt. De är jätterädda, kränkta och vågar inte gå ut. Vi måste hitta sätt att prata mer med tonåringarna om det här.”

Men då kommer frågan än en gång fram varför inte polisen gör något åt dessa rån och troligt vis dessa ungdomsrånarligor?
För det är väl ändå deras arbete att ta och stoppa dem, polisen kan väl ändå inte föra över detta ansvar på föräldrarna?
Eller är det så att polisen bara väntar på att det ska bildas medborgargarden i dessa samhällen som kan ta hand om problemet?
För vad kommer att hända om föräldrarna går ihop och “tar saken” i egna händer och det kostar någons liv?
Tar då polisen på sig ansvaret för en sådan sak eller kommer även det att läggas på föräldrarna?

Jag tycker det är cyniskt av polisen att säga att vuxenvärlden måste sluta upp för att få stopp på det här.
För vad händer om de “sluter upp” och “tar hand” om några av dessa rånare?
Kommer då polisen att hylla dessa vuxna eller kommer de att straffas samtidigt som rånarna får “saft och bullar eller pizza och en coca cola av polisen?
Blir det då föräldrarna som blir syndabockar och kommer att straffas istället för dessa ungdomsrånare som inte polisen verkar vilja ta tag i trots att de vet vilka de är?

https://www.expressen.se/kvallsposten/ranen-okar-ungdomar-ses-som-uttagsautomater/?fbclid=IwAR2gydKx9Dl6EN4zrLNqnD4AgMUxjaTCxGeGrypIq1zycW69q9LNbOAkvLE

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *