KOMMENTAR. Dag, Leg sjukvårdspersonal sedan snart 30 år, om Covid-19 och intensivård

| 28 april, 2020

 

Nedanstående är en insänd kommentar på en tidigare kommentar/inlägg av Björn, läkare på IVA:

Hej Björn. (Hoppas du läser denna kommentar och svarar). Jag förstår absolut att man måste dra en gräns någonstans för vilka man kan lägga i respirator. Men låt oss stanna upp ett slag och tänka till litet kring de patienter som inte ens ges en ordentlig bedömning. De äldre som finns i äldreomsorgen och som med litet extra resurser skulle kunna ges en god chans att klara sig.

Som vårdpersonal är det oerhört frustrerande och demoraliserande att titta på utan att ha möjligheterna att hjälpa, lindra eller ens försöka rädda en patient. Även för personal i Äldreomsorgen. Det är där vi nu hittar de patienter som tidigare hade fått möjligheten att komma in till slutenvården och fått tillgång till mer kompetent och van vårdpersonal och medicinsk teknik.

Det finns en stor kategori patienter som skulle kunna överleva med relativt enkla och inte särskilt avancerad medicinsk teknik och läkemedel.

Högflödes syrgas, CPAP eller varför inte ett par CmH²O intryckunderstöd så kallad BiPAP + lägesändringar där man matchar lungan perfusion litet effektivare med där luften hamnar.

Som IVA läkare vet du att vid de symptom som utvecklas vid Covid-19 är det döden att bara ligga still på rygg i en säng utan någon som helst ventilationsfrämjande insatser.

Det tycks vara som att alla har blivitngalet fartblinda och allt tycks fokusera på att IVA ska ha alla resurser och som att det är där vi måste sätta in allt.

Vi har tom en statsepidemiolog som suckande förklarar att Äldreomsorgen är mycket komplex verksamhet! Komplex verksamhet!!? Knappast! Gamla behöver tak över huvudet, mat, trygghet, tillgång till sina mediciner, litet aktivering och social samvaro utifrån sina egna behov, tillgång till hjälpmedel och omvårdnadspersonal som kan språket och behärskar sina uppgifter. Komplexare än så är det inte. Det fungerade på 80- och 90-talet.

Men nu då?
Det finns en hel del duktigt folk kvar ute i den länken av vårdkedjan som med litet tillskott av extra resurser skulle kunna göra underverk. Och… ja alldeles säkert rädda en hel del av dem som ni vid IVA ratar. Och dom som inte går att rädda, skulle man med litet extra resurser kunna hjälpa över till den andra sidan på ett värdigare sätt och utan dramatik eller ångest i slutskedet.

Jag önskade att några av er IVA läkare ställde er upp och höjde rösten för Äldreomsorgens räkning. Skicka tillbaka 20 av de respiratorer ni beställt till Getinge och köp in oxygenkoncentratorer, billiga kinesiska BiPAP, hostmaskiner, högflödes oxygen system med aktiv befuktning, positioneringskuddar och skapa för tusan NÅGONTING FÖR OSS I ÄKDREOMSORGEN ATT KUNNA JOBBA MED! Tro mig man skulle kunna göra väldigt mycket för dem som IVA med sin triage inte når.

Som situationen är nu… pga att inga av er läkare står upp eller ens tycks bry sig om nästkommande länk i vårdkedjan… Så uteblir goda palliativa och kurativa vårdinsatser i äldreomsorgen. Er tystnad och debattens ensidiga fokus på det flashiga inne i slutenvården bidrar till att Äldreomsorgen kommande 6 månader inte blir något annat än ett gigantiskt dödens väntrum. Eller ättestupa om man så vill.

Kristider som nu råder i och med denna pandemin innebär faktiskt även möjligheter. Som IVA läkare vet du om potentialen i de utrustningar jag räknat upp. Du vet även att de kostar minimalt jämfört med era vrålåksrespirsatorer..

Visst… kompetensen… den kanske inte finns i Äldreomsorgen att direkt men detta som jag talar om är ingen rocket science. Sjuksköterskor, rehabpersonal och åtminstone gamla stammen undersköterskor har tillräckligt med grundkunskaper för att man på 1 dag skulle kunna utbilda dem i att hantera dessa enkla utrustningar. Kan man lära folk att tvätta händerna kan man lära folk att slå på en oxygenkoncentrator.

SÅ med detta sagt. Är det något av detta jag lyft nu som verkar orimligt?
Vårdpersonalen och boende i Äldreomsorgen behöver ert stöd. Det kan säkert räcka med att några av er IVA läkare eller lungmedicinska specialister satte er ner och filade på en behandlingspolicy för den länk i vårdkedjan där den stora massan av Covid-19 patienterna finns.

Sen då detta är över kommer alla behöva kunna se sig själva i spegeln. Såväl jag själv, mina kollegor, läkare och politiker inklusive myndighetspersoner. Det kommer en dag då alla som inte gjorde vad de borde för de allra svagaste i de mest eftersatta länkarna i vården behöver rannsaka sig. Och jag hoppas ingen ska komma undan med att säga “Vi såg det inte komma”… “eller vi förstod inte att behoven fanns” då sveket mot de äldre i Sverige diskuteras.

Tacksam för din återkoppling.
Mvh / Dag Leg sjukvårdspersonal sedan snart 30 år.


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 tankar på “KOMMENTAR. Dag, Leg sjukvårdspersonal sedan snart 30 år, om Covid-19 och intensivård

 1. Henrik Lilja Rönnquist Postförfattare

  Björn avböjer vänligt att svara på inlägget då han inte har nödvändig kunskap om äldreomsorgen och dess organisation. Han rekommenderar att Dag vänder sig till någon som ansvarar för äldreomsorg, och som faktiskt tar hand om att fördela resurser.

  1. Marie Dam Larsen, leg läk

   Vilket oerhört fegt svar av Björn. Vad är det för fel på den svenska läkarkåren som blundar helt för vad som pågår på våra äldreboenden??
   Jag förstår om Björn inte kan uttala sig om vad som är möjligt rent personalmässigt på ett boende, men du har väl medicinsk kompetens nog att ge ditt stöd till att det finns flera mellanting mellan palliativt Morfin och respirator??? Det allra minsta skulle vara syrgaskoncentratorer och att personalen lärs upp i korrekt prooning (att vända patienterna på mage för att underlätta andningen) etc. Personal från IVA skulle kunna komma ut och lära ut hur man gör.
   Jag blir fysiskt illamående av på vilket sätt myndigheterna missköter situationen. De skyller ansvaret på varandra och ingen ger klara besked. Under tiden dör runt 100 människor VARJE DAG! Personalen som kämpar får varken skyddsutrustning eller medicintekniska hjälpmedel.

   Om jag hade haft mina föräldrar på instutiotion i Sverige nu, hade jag valt att ögonblickligen ta hem dem till mig själv, för det här, det är ATT ÖVERGE VÅRA ALLRA SVAGASTE! De lämnas i sticket, ensamma och döende.
   “Om detta må vi berätta”…

Kommentarer är stängda.