Emma Jaenson: Sluta räkna pigment på universiteten

| 29 april, 2020

Bild: JOHAN ENGMAN / TT/privat | Dåtidens biologiska rasforskning och nutidens rasforskning enas i att yttre egenskaper som hudfärg bestämmer vissa kollektiva egenskaper.

“Att den antirasistiska identitetsrasismen fått en ny väckelserörelse hundra år efter att Uppsalas rasbiologiska institut startades är otäckt.

Nu kan du läsa kursen “Feministisk postkolonialism och kritiska rasstudier” vid Karlstads universitet. Forskaren Tobias Hübinette, lärare på kursen, beskriver på sociala medier att det är med “stolthet och glädje” som den svenska högskolevärldens första kurs om ras snart kommer att påbörjas: “Denna högskolekurs är möjligen den enda […] som just explicit behandlar kritisk rasforskning i Europa förutom i Storbritannien”. Professorn och rasbiologen Herman Lundborg hade inte protesterat.

Kurser i snarlika ämnen som “kritiska vithetsstudier” har dock funnits ett tag på svenska universitet och högskolor. Och i Uppsala är rasforskning som bekant inte några nyheter. Vi var pionjärer på området, genom rasbiologiska institutet för sisådär 100 år sedan, när vi på 1920-talet mätte skallar och studerade näsor och ögonfärger under ledning av Herman Lundborg.”

Emma Jaenson

Läs i Upsala Nya Tidning


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

1 En tanke på “Emma Jaenson: Sluta räkna pigment på universiteten

  1. Carl den 12

    Här har vi en sk man som lider av förakt mot svenskar och den svenska adeln.

    Calle hälsar dig Tobias att lägga ner att skriva om min släkt som avled i början av 19-talet, utan ta du och samla dig och res tillbaka till ditt ursprungs land om du inte känner dig hemma här.
    Att du har ett adels efternamn talar emot dig som ett offer och det är just därför som du kan köra på som vanligt……………..

Kommentarer är stängda.