Två storvarsel på två dagar. Kommer regeringen Löfven att reagera på dessa?

| 30 april, 2020

I förrgår kunde man läsa om att SAS varslade 5 000 anställda varav det berör 1 900 heltidsanställda i Sverige. I går kommer nästa storvarsel, nu är det Volvo cars som varslar 1 300 tjänstemän på två orter i Sverige, det är Göteborg och Skövde. Förutom tjänstemännen så tänker även Volvo göra sig av med ungefär 300 konsulter.
Volvos VD Håkan Samuelsson uppger att varslet dels beror på coronakrisen, dels på att branschen genomgår en förändring och och att framtiden består av exempelvis elbilar och självkörande fordon.

Han säger vidare: “Coronakrisen berör ekonomin mer än vad vi kanske trodde från början. Vi kan inte räkna med att samma produkter kommer efterfrågas av kunderna när de återkommer till marknaden om ett antal månader förhoppningsvis.”
Håkan Samuelsson förklarar samtidigt att varslen som nu lagts inte kommer att beröra någon som arbetar i produktionen. Vidare säger han att att företaget kommer göra mångmiljoninvesteringar i fabrikerna i Sverige. Detta för att säkerställa kapacitet för fortsatt tillväxt.

Tjänstemannafacket Unionens klubbordförande Jörgen Olsson är däremot orolig över utvecklingen och han tror att de närmsta veckorna kommer bli tuffa för en hel del medarbetare. Unionen och Volvo cars ska påbörja förhandlingar under nästa vecka.
Jörgen Olsson säger: “Under förhandlingar hoppas vi rädda så många av våra medarbetare som möjligt från uppsägning. Det är en varselsiffra och jag hoppas det blir en helt annan siffra när vi är klara med förhandlingarna.”

För SAS del så säger SAS vd Rickard Gustafson att deras varsel inte är något annat än en ren överlevnadsstrategi. Vi har inget annat val. Vi måste anpassa oss efter hur efterfrågan ser ut. Han ser heller inget ljus i sikte när det gäller passagerarnas återkomst under det här året utan räknar med att det tar flera år innan allt är normalt igen.
Han säger: “Efterfrågan på flygresor kommer att komma tillbaka, men det kommer att ta tid. Den kommer att vara begränsad under resen av året och stora delar av 2021. Först 2022 tror vi att efterfrågan är tillbaka på en nivå som liknar vad den var före krisen.

Han fortsätter sen att berätta att vi slåss för vår överlevnad. Vi kan inte gå igenom två år med en alldeles för stor kostnadskostym. Han menar också att SAS behöver statliga pengar, annars överlever inte bolaget. Och de kommer att behöva få tillgång till de utlovade krediter som bolaget fått i Sverige och Danmark. Men än så länge är dessa pengar inte tillgängliga. De tror dock att de kan få dem inom kort. Om inte så är det enligt Rickard Gustafson osäkert om de kommer att klara sig genom sommaren och in i hösten. Men han förvarnar redan nu om att vissa linjer kan antingen försvinna helt eller gå ner i frekvens.

Efter beskedet om att de varslar 5 000 anställda så kräver storägaren Jacob Wallenberg att staten går in med pengar och rädda SAS. Wallenbergsfären är sedan gammalt stora ägare i flygbolaget via Knut och Alice Wallenberg-stiftelsen. De är den tredje största ägaren med 6,5 procent av rösterna efter den svenska och danska staten. Och jag tänker att med tanke på att den svenska staten år den största ägaren borde det vara en självklarhet att gå in och rädda bolaget annars så är det ett kapitalförstörande utan dess like.

Jacob Wallenberg sade till SvD: “Det här är en naturkatastrof vi är med om. Nu måste staten gå in och rädda SAS, som är ett samhällskritiskt företag.”
Han menar också att om inte regeringen reagerar snabbt nu så finns en risk att SAS inte finns kvar om några månader. Och Jacob Wallenberg vet vad han talar om då han satt som vice ordförande i bolaget tidigare. Så nu gäller det för både regeringen Löfven i Sverige och för regeringen Frederiksen i Danmark att visa sitt ägaransvar, för gör de inte det så kommer nordens äldsta flygbolag att gå i graven.

https://www.expressen.se/gt/volvo-cars-varslar-1-300-anstallda/?fbclid=IwAR2x-Vpnj5M2lfViSErk9tX0RK0ZsB99ef0yzQrW9jlxp-pV4c2DLENSURo
https://www.expressen.se/dinapengar/aktier-och-bors/sas-varslar-5000-anstallda-om-uppsagning-/

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •