Coronakrisen bland äldre mörklagd av kommunerna

Bild: Magnus Andersson/TT | Coronasmittan har klassificerats som samhällsfarlig och allmänfarlig. Trots det hävdar flera kommuner i Sörmland att de inte vet hur spridd smittan är inom äldreomsorgen.

“Åtta av nio kommuner i Sörmland har uppgett att de inte vet hur många som är smittade inom äldreomsorgen. Men det stämmer inte. Kommunerna har medvetet undanhållit uppgifterna för att förhindra medias granskning och allmänhetens insyn.

Arbetsplatser stänger och gymnasieelever pluggar hemifrån. Restauranger och hotell tvingas i konkurs. Hela samhället har lamslagits av det nya coronaviruset – en smitta som klassificeras som samhällsfarlig och allmänfarlig.

Folkhälsomyndighetens främsta fokus har varit att skydda våra äldre. Att viruset ändå har letat sig in till äldreomsorgen är ett misslyckande, medger Folkhälsomyndigheten. Och IVO, Inspektionen för vård och omsorg, har pekat ut äldreomsorgen i Sörmland som den värst drabbade i landet.

För att allmänheten ska få insyn i problemets omfattning och i myndigheternas förmåga att skydda invånarna har tidningen flera gånger frågat kommunerna hur omfattande smittspridningen är och var den finns inom äldreomsorgen. Svaret har varit nej.”

Läs i Smålandsposten


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “Coronakrisen bland äldre mörklagd av kommunerna

 1. Dan Astrom

  Det sitter grindvakter för S på alla nyckelpositioner i alla brancher och inrättningar. Ingen utan partibok finns någonstans snart. Några få platser där man hållit S borta kanske har annan attityd som aviker från totalitarismen.
  Kan det vara så att Löfvens ökande siffror är manipulerade?!
  Även från statistikinstituten har det kommit ut underliga siffror i andra sammanhang. Jag har svårt att tro på dessa siffror…

Kommentarer är stängda.