Vadå ansvarsutkrävande?

Birgitta tillsammans med sin mamma Els-Marie.

Jag vill verkligen, eller rättare sagt, jag kräver att de som bör ska ställas tillsvars! Människor har avlidit! Det är en katastrof och ett monumentalt svek mot dem som varit med och byggt den välfärd som nu dödar dem.

Berga äldreboenden är ett av flera. Visst de stängde boendet relativt snabbt för besökare men sen hände inte så mycket mer.

Personalen är inte skyldiga, det ska understrykas. När man visste att smittan fanns sprang personalen mellan sjuka och friska. När någon blev sjuk hade de ingen skyddsutrustning eftersom det inte fanns någon att tillgå.

Sakarias Mårdh, vd för koncernen som äger äldreboendet, säger att det inte alls saknats skyddsutrustning eller att personal hade gått mellan smittade och friska under samma arbetspass. ”Det är en bild som jag inte delar. Vi vet att vi har levererat in volymer så att det ska finnas vid varje tillfälle, den skyddsutrustning som krävs enligt de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten har”, är vad han har att säga om saken. Problemet med det är att han ljuger. Personalen har fortsatt att arbeta med de äldre trots alla brister. Det är hedervärt men riskfyllt.

Och vadå inte hans bild!? Vad är då hans bild kan man undra? Att bristerna aldrig funnits och att boendet enligt någon slags outtalad kadaverdisciplin följt riktlinjerna? 30 människor har av en händelse avlidit? Eller vad?

Att personal gått mellan sjuka och friska tycker Sakarias Mårdh är konstigt. ”Det är ingenting som jag vet någonting om då. För jag har kollat upp att det inte har skett eftersom våra riktlinjer säger att man inte ska gå mellan olika avdelningar”, är hans svar på den saken.

Sakrikas Mårdh kan inte kommentera hur många som avlidit, och säger bara att de gjort allt för att skydda de äldre. Han lutar sig tillbaka mot att de är i en utsatt situation och att det ser ut så här varenda verksamhet i Sverige. Är han fullständigt från vettet! Människor har avlidit!

Jag är så förbannad att jag kokar. Tittar man på hur våra äldre ”skyddats” finns det inget som tyder på att Sveriges strategi är rätt. Det här med eget ansvar fungerar nämligen bara hos dem som sätter människoliv i första rummet. Många sätter andra värden först, så som pengar.

Vi skulle ha behövt tagit i rejält redan från början för att minska spridning. Vi skulle behöva insett att alla inte är beredda att ta det ansvar man måste.

När det gäller våra äldre är ekonmin viktigare. Det är uppenbart. I den kris vi befinner oss borde statsministern som talat sig varm om hur viktigt är att skydda äldre, kliva fram och fatta beslut som gör direkt skillnad. Nu! Det händer tyvärr inte eftersom statsministern måste skyddas från sig själv. Här fungerar alltså inga bandade tal.

Sverige har redan förlorat alltför många äldre i sviterna av Corona. Folkhälsomyndighetens senfärdiga agerande och felaktiga bedömning av läget, giriga chefer på äldreboenden och ansvarslösa beslutsfattare är orsaken bakom det, och nu lever de i en slags förhoppning om att de ska komma undan.

Jag är inte alarmist. Jag är förbannad. Det som händer i Sverige bland våra äldre sker på riktigt och det sker nu. Ändå råder tystnad. Varken vår så kallade regering uttalar sig, än mindre statsministern.

Vi står mitt i landssorg och ett omfattande svek.

https://www.aftonbladet.se/a/Vbv6m3


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Författare: Madeleine Lilja

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp