Varför socialism är en riktigt, riktigt usel idé.

| 5 maj, 2020


Socialism har aldrig, och kommer aldrig, att lyckas med något annat än att förstöra samhällen, se till att miljontals människor dödas eller svälter ihjäl.

Eftersom historien är så full av exempel på vad socialismen förstört så är det lämpligt att begränsa sig, så låt oss ta ett av de sista exemplena: Venezuela.

Och innan någon börjar med “Det var inte RIKTIG socialism” så bör man betänka att Venezuela är ett skolboksexempel på hur socialism fungerar. Bara att läsa innantill: en karismatisk/mäktig ledare som tar makten, lovar att allt skall bli så mycket bättre om bara han får genomföra sina socialistiska idéer. Därefter kommer de förväntade politiska dragen: förbjud befolkningen att vara beväpnad, begränsa befolkningens möjligheter att kritisera de som styr, förstatliga produktionsmedlena, begränsa åtkomst till många kapitalvaror, höj skatten många, många gånger, fortsätt tala om hur bra det går för staten, gärna med hjälp av statsvänlig (och statsfinansierad) media som går statens ärende, börja fängsla dissidenter, begränsa åsikts- och ytttrandefriheten strax följt av att man förbjuder rätten att organisera sig, när folk börjar protestera sätter man in polis för att skingra de som protesterar, bygg ut säkerhetspolisen, förstärk militären som man snart sätter in mot den alltmer oroliga befolkningen, när folk börjar försöka fly landet stänger man gränsen, när folk börjar svälta ihjäl anklagar man USA för att konspirera mot landets älskade ledare samtidigt som man skakar fram några “rebell-ledare” som “utbildats av CIA” som man publikt avrättar… Kina, Kuba, Vietnam, flertalet länder i Afrika och Sydamerika, Ryssland, Sovjetunionen, forna Öst-Europa… etc., et. al., ad nauseum.

Repetera.

Och sedan kommer nästa starka, karismatiska ledare och hävdar att om bara HAN kan få förtroendet…

Som alternativ till socialism, som fungerar bäst (mesta möjliga välstånd till så många som möjligt) har mänskligheten kommit fram med marknadsekonomi, vilket är den enskilda företeelse som givit mänskligheten mest.

Orsaken till att socialismen alltid misslyckas är att människor är människor, som alltid kommer att vara egoister.

Kollektivet kommer aldrig att prioriteras av den enskilda eftersom varje människas egna välstånd alltid kommer vara viktigare för den personen än att det kollektiva.

Orsaken till att marknadsekonomi har lyckats så bra är att systemet inte lägger något ansvar på några få människor, utan systemet består istället av distribuerad konsumentmakt som verkar tillsammans med konkurrenseffekten och resulterar i välstånd.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Market_economy

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Hans_Rosling

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Socialism


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “Varför socialism är en riktigt, riktigt usel idé.

 1. Christer

  En dag i Spanien , före Coronatiden , klappade en glad spanjor mig på axeln och frågade om jag var tysk .
  No, soy Sueco. Nej jag är Svensk , sa jag stolt.
  Aha , Venezuela del Northe .
  Det var nog inte menat som beröm .

Kommentarer är stängda.