Anders Tegnell – munskydd ”passar dåligt in i det vi försöker driva i Sverige”

Håll dig hemma om du är sjuk, tvätta händerna, nys i armvecket och håll avstånd. Så fortsätter Folkhälsomyndighetens råd att låta.

Grundtanken fortsätter alltså att vara har du inga symptom så smittar du inte. Jag påstår inte att munskydd är något slags allomfattande skydd men det finns studier som visar att du kan smitta utan ha symptom och att munskydd kan hjälpa. Ska dessa studier bara lättvindigt avfärdas?
https://www.nature.com/articles/d41586-020-00822-x
https://www.eurekalert.org/pub_releases/…/uota-csq031320.php
https://wwwnc.cdc.gov/eid/article/26/6/20-0357_article
https://www.hbl.fi/…/symtomfria-kan-vara-stora-spridare-av…/

Det är märkligt att ingen hänsyn tas till studier som visar att det inte räcker med de råd som ges till svenska medborgare. Liksom det är märkligt att studierna inte lyfts av journalister. Överhuvudtaget är det märkligt att en diskussion om asymtomatisk smitta inte förs.

Det försvårar givetvis kampen mot Covid-19 att ställa om från ”håll dig hemma om du känner dig sjuk” till ”stanna hemma vare sig du är sjuk eller inte” men den blir inte lättare om landets statsepidemiolog utan vidare och mina ögon så lättvindigt slår bort en möjlig väg med hänvisning till att det ”passar dåligt in i det” i det FHM och Anders Tegnell driver.

Fram till och med den 28 april hade 2 075 personer i Sverige avlidit i covid-19. De allra flesta, 1 877 personer (90 procent), var 70 år eller äldre. Av dessa äldre som avled hade 50 procent, 948 personer, bott på ett äldreboende medan 26 procent, 493 personer, hade haft hemtjänst.

https://www.vk.se/…/tegnell-onskat-att-det-inte-hade-behovt…

Om det sa Anders Tegnell att FHM verkligen försökte se om de kunde göra något för att minska risken bland äldre så mycket som möjligt. Gjorde man verkligen allt man kunde, nu över 3000 avlidna senare?

Personligen tycker jag att det FHM och Tegnell driver passar dåligt in med att försöka rädda så många liv som möjligt. Om det kommer jag prata med läkaren Jon Tellinger idag. Uppföljande artikel i ämnet publiceras under eftermiddagen.

https://www.svt.se/…/darfor-tror-inte-fhm-pa-munskydd-under…


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Madeleine Lilja

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp