Coronavirus hittat i sperma. Kan eventuellt komma klassas som en sexuellt överförbar sjukdom

“Kinesiska läkare har upptäckt coronavirus i spermier från män som tillfrisknat från covid-19, rapporterar danska TV2.

Läkarna bakom studien rekommenderar nu användning av kondom. Enligt läkarna är det oklart om coronaviruset skulle kunna spridas vidare från sperman och därmed klassas som en sexuellt överförbar sjukdom.

Studien genomfördes vid flera sjukhus i Peking och Shangqiu. Läkarna undersökte spermier från 38 män som varit så pass sjuka att de vårdats på sjukhus. Två av männen var i princip tillfrisknade, och att läkarna hittade viruset i deras sperma bedömdes “mycket anmärkningsvärt”.

Att viruset skulle kunna leva kvar längre i pungen än i resten av kroppen har Aftonbladet rapporterat om tidigare. Det tros bero på att testiklarna har ett extra försvar mot kroppens eget immunsystem.

Enligt den amerikanska läkaren och professor i molekylärmedicin Eric Topol, som inte är involverad i studien från Kina, beror upptäckten av corona i sperma just på just testiklarnas speciella status. Han betonar på Twitter att upptäckten av viruset inte säger om viruset kan föröka sig i testiklarna eller om det innebär att det kan smitta vidare.

De kinesiska läkarna uppger också att vidare forskning behövs, men de uppmanar coronasmittade män att vara extra försiktiga vid sex.”

Aftonbladet

Svt


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •