Vad och vem ska man tro på?

| 15 maj, 2020

Bildkälla: NSD, montage

Det är mycket vatten som rinner under broarna nu. Och det går fort. Rimliga kritiska frågor som ställs om Covid-19, avfärdas snabbt som ögat som ett försök att underminera de som på riktigt vet: Anders Tegnell, Agnes Wold och Stefan Löfven.

Är våra farhågor viktiga nog att ta på allvar? Ja det menar jag att de är. Är det verkligen vi som är tokiga? Nej vi är inte tokiga. Vi är varken det eller orimliga i våra krav.

Vad det handlar om är att Sverige blivit ett land där man inte får kritiska myndigheter. Om man gör det, trots relevansen i kritiken, ja då är man hänvisad till alternativa medier. Ingen skam i det men så mycket tid går förlorad. Det blir viktigare att stämpla kritikiska läkare och oroade medborgare som illojala, än det blir att se till att äldre får den hjälp de behöver.

Om många oroade medborgare och sörjande anhöriga efterfrågar svar, kräver adekvat vård för sina plågade anhöriga och upprepat avvisas som illojala så kommer de se sig omkring för att finna dem som tar deras oro på allvar och tar sig tid att lyssna. Inget fel i det. Det finns flera kloka läkare, virusforskaren och epidemiologer utanför FHM.

Vår hantering av Covid-19 är fel. Det räcker med att se lidandet i anhörigas ögon för att förstå det. Det räcker också med att gå tillbaka till tidigare intervjuer för att konstatera att myndigheterna har gjort en rad missbedömningar. Visst det kan bli fel men hade man lyssnat på kritiken istället för att sopa undan allt som illojalitet hade vi idag sannolikt haft både munskydd, syrgas och annan skyddsutrustning. Och därmed räddat fler liv.

Det är inte vi som är tokiga. Folkhälsomyndigheten har varit tydlig med målsättningen att ”plana ut kurvan” så att sjukvården hinner med att ta hand sjuka. De har samtidigt upprepat förnekat att man inte har flockimmunitet som strategi. Samtidigt gjorde man en rad kalkyler för när flockimmunitet skulle kunna uppnås, men man hade absolut inte flockimmunitet som mål. Flockimmuniteten är i bästa fall en effekt av den strategi man inte har. En omständighet med andra ord.

Det är inte vi som är tokiga.


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •