Reportage om kampen mot Covid-19 på Karolinska sjukhuset: Svett, skräck och syrebrist – detta är viruskriget inifrån

Plötsligt håller 62-åringen på att dö av syrebrist. Men än en gång räddas han tillbaka till livet av personalen på MIMA. De måste hela tiden vara alerta. Om och om igen. Foto:

 

Nermin ska flyttas till IVA och det går undan i korridoren. Även om det finns en syrgastub med på resan så finns alltid rädslan för en incident, mellan två avdelningar. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

 

I akutrummet finns allt som krävs för livräddande insatser. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

PLÖTSLIGT ÄNDRAS ALLT

– Allt kan gå jättefort. En som mått jättebra och som du stunden innan pratat fotboll med… ja, plötsligt ändras allt. Då är det du som spritar den människan som du just sett levande och packar in i den i en liksäck, säger sjuksköterskan Alice Pettersson när hon kryper upp i soffan i fikarummet.

PATIENTERNA FÅR GRÖNA OCH RÖDA VIMPLAR

På kvällen får Roberto en grön vimpel med sina initialer och födelsedatum upphängd i taket i korridoren på avdelningen. Frank får en liknande, grön. En påminnelse om att många blir bättre och en uppmuntran för de som går på sina skift.

Roberto och Frank blir vimplar 54 och 55.

Men hur många svarta liksäckar går det på de röda och gröna vimplarna, frågar vi doktor Julia när hon under natten byter om till skyddskläder intill de svarta, tjocka plastpåsarna.

– Det är säkert lika många. Tyvärr. Det märker man när man signerar handlingarna efter dagens slut, säger hon och skyndar i väg.”

Läs reportaget i Expressen


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal: