INSÄNDARE. Lucretia Borgia: Våra gamla dör inte fort nog! 

| 18 maj, 2020

Tegnell: Råd om isolering till 70-åringar kan lättas i veckan. Folkhälsomyndigheten planerar nu för att höja åldersgränsen för när en person uppmanas att stanna hemma och undvika att träffa andra människor.

– Någon typ av förändring ser det ut att bli. Vi får se om vi kan rucka på den här 70-årsgränsen, säger statsepidemiolog Anders Tegnell. Den 27 mars rekommenderade Folkhälsomyndigheten alla som är 70 år eller äldre att begränsa sina sociala kontakter och att stanna hemma: ”Du bör låta bli att åka med kollektivtrafiken, handla i butiker eller vistas i lokaler där det finns många människor samtidigt”, skriver myndigheten på sin webbplats. Nu kan den rekommendationen komma att ändras och i stället riktas till personer som är några år äldre.

Anders Tegnell säger att han hoppas att en ny rekommendation för vem som ska stanna hemma kommer under veckan.

– Våra statistiker tittar nu på data från Sverige och om vi kan rucka lite på 70-årsgränsen. Vi tror att svenskar är friskare när de är 70 år än vad kineser och italienare är och då borde man kanske kunna flytta upp gränsen.

Vad är det ni väger in i ett sådant beslut?

– Vi tittar rent praktiskt på de fall vi har haft i Sverige. Är det större risk för en 72-åring än för en 65-åring att bli allvarligt sjuk. Beslutet vi kommer att ta måste vara bra och vetenskapligt grundat så att det blir en så klok gräns som möjligt.

Har ni vägt in att många 70-plussare kanske sitter hemma och mår dåligt av det?

– Vi väger nog inte in just det så mycket. I första hand vill vi lägga en så relevant gräns som möjligt, där risken börjar bli ordentligt stor för att man ska bli ordentligt sjuk. Hur man mår av isolering är svårt att väga in.

En annan fråga som myndigheten undersökt är hur hög dödligheten är bland dem som har smittats i Stockholmsområdet. I fredags gick Folkhälsomyndigheten ut med att siffran för andelen döda av de som insjuknat i Stockholm ligger på 0,6 procent. Det uppgav Lisa Brouwers, analyschef på Folkhälsomyndigheten, för Sveriges Radio. https://www.dn.se/nyheter/sverige/tegnell-rad-om-isolering-till-70-aringar-kan-lattas-i-veckan/

Lucretia Borgia


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •