Dör inte våra äldre fort nog?

När allt fler vittnesmål uppdagas om hur våra äldsta plågas, förnedras och ensamma får dö i ångest blir jag arg. Det här är ett Sverige jag inte känner igen. Framför allt myndigheter så som FHM, Anders Tegnell och våra politiker som borde rasa över hur ett civiliserat som vårt kan bete sig så här. Som borde rasa över det faktum att Anders Tegnell medger att tuffare åtgärder tidigt hade hjälpt till med att bromsa smittan.

Eftersom vi inte har flockimmunitet som mål, måste man skylla på något. Om bara personalen på äldreboenden hade haft bättre utbildning så skulle inte lika många äldre dött. Om information på alla tänkbara språk funnits tidigt skulle inte så många människors med utländsk härkomst dött. Om man hade använt skyddsutrustning på rätt sätt, skulle inte vårdpersonal dött. Om bara alla hade lyssnat och stanna hemma. Om bara … 

Jag tror snarare att det handlar om att vi har alltför många lågutbildade politiker, utan annan arbetslivserfarenhet än politiken. Jag tror också att det handlar om politikers oförmåga att tänka i orsak och verkan. Vi har sett hända i migrationsfrågan och nu ser vi det hända med Covi-19. Som det har skadat oss. De gamla, som alltid varit plikttrogna och strävsamma, som byggde den välfärd som sviker dem intill döden, kanske flera som ännu hade många år kvar.  

Jag står inte ut med att vara en vanmäktig åskådare, ändå är det just bara det jag kan vara. Den berömda “flockimmuniteten”, som inte officiellt erkänns som en strategi, utan endast som slags bieffekt av olyckliga omständigheter, rycker allt närmare men till vilket pris? 

Socialstyrelsen har upprepat till förbannelse att det är bättre att äldre vårdas kvar på äldreboendet. Varför skulle det vara bättre? Ett äldreboende är ingen medicinsk bedömning, och därför dör väldigt många i onödan. De får ingen korrekt bedömning eller basal vård. Det säger Yngve Gustafson professor i geriatrik. Han berättar att även om en äldre person inte är aktuell för respirator finns det mycket att vinna på att bli inlagd på sjukhus jämfört med att vara kvar på äldreboendet: Syrgas, näringsdropp, trombosprofylax och noggrann övervakning kan vara det som gör skillnaden, och det finns oftast inte att tillgå utanför sjukhuset, eller så finns det ingen medicinskt kompetent person som ordinerar, menar han. – I majoriteten av kommunerna sätter man inte ens dropp på äldreboenden, och man har inte kompetens att ge syrgas. https://lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2020/05/geriatrikprofessor-manga-aldre-dor-i-onodan-utan-korrekt-bedomning/

Varför vårdas inte våra äldre på sjukhus? Det är kanske inte så konstigt när allt kommer omkring. Jag tänker på hur det måste kännas att vara äldre i Sverige idag. De betraktas som en belastning. Nu är det sammanlagt över 3770 som avlidit, alla är förstås inte äldre, men majoriteten är det. När är det tillräckligt nog för att de åtminstone ska få vård på sjukhus och därmed ges en större chans till överlevnad? 

Vad som nu kommer ske, om Sverige får tuffare eller lättare restriktioner. Nya rekommendationer kommer. Man undrar ju. I mars rekommenderade FHM alla som är 70 eller äldre att begränsa sina sociala kontakter, undvika kollektivtrafiken, handla i butiker eller vistats i lokaler där det finns många människor. Nu säger de att deras statistiker tittar på data från Sverige och om man kan rucka lite på 70-årsgränsen. “Vi tror att svenskar är friskare när de är 70 år än vad kineser och italienare är och då borde man kanske kunna flytta upp gränsen.”

Vi tror? De vet alltså inte. Det är som vanligt. De chansar lite här och lite där. Det känns bara obehagligt. Är våra äldre Tegnells labbråttor? Och vad händer om det visar sig att det inte alls fungerar? Vad ska man säga då, hoppsan det såg vi inte komma? 

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/rad-om-isolering-till-aldre-kan-lattas-i-veckan


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

4 tankar på “Dör inte våra äldre fort nog?

 1. ulf

  Glöm aldrig att ansvaret ligger på regeringen Löfven med lydpartier. De regeringstrogna myndigheterna bl a MSB,FHM,Soc styrelsen mfl har också högsta chefer som har ansvaret . Men att hoppas på något agerande från ex vis Dan Eliasson är ju utopiernas förverkligande ! Tegnell är inte ansvarig men väldigt tacksamt att fösa fram honom för hur skulle det se ut om Löfven stod och stammande lallade på välkänt vis i denna kristid.??
  Ingen skyddsutrustning tillgänglig,noll beredskap,outbildade lönebidragare utan svenskkunskap i tal o skrift som gör att säkerhetsföreskrifter,arbetsinstruktioner etc helt förbigås.Dessutom springandes ut o inpå flertal boenden spridande smitta.Löfvenregeringens elitlag när våra gamla skall tas omhand,vi anhöriga ser och förstår !!! Så jäv a lättlurade är vi inte ! Vi inser vad Löfvenregeringen står för.
  Det är regeringen med ministrar och myndighetschefer som skall ställas mot väggen.
  Finns det nåt mod kvar bland journalister som klarar det är frågan,tveksamt.
  Om så är fallet skulle de flesta ansvariga stå och svamla samt förmodligen göra i byxorna allihop.Känna när marken rämnar och de genomskådas i sin oduglighet.
  i sina höga befattningar.
  Dessa personer saknar allt ansvar och kraftfullhet innebär,vi har en ansamling fega vänstervridna politiker som enbart är byråkrater helt utan ansvars egenskaper.
  Undrar någon varför vi har de högsta dödstalen i världen ??

 2. Carl den 12

  Sverige är helt satt ur system och alla larm tjuter och varningslampor lyser rött❗❗❗

  Calle säger bara att kan inte vi få som fortfarande bryr oss krossa och förgöra regeringen, så kommer karman att komma ikapp er och ta er en efter en.
  Ni kommer som Adolfs diktatur, få fly landet och bla fly till Sydamerika.
  Här gasar vi förvisso inte ihjäl människor.
  Här låter vi dom kvävas ihjäl istället.
  Så det är upp till er sk förtroendevalda att bevisa att vi som ser vilka och vad ni är gjorda utav har fel.
  Men, sent ska syndaren vakna och kom ihåg att Gud ser er och varje handling räknas och det innefattar även eran oändligt bottenlösa likgiltighet för oss som arbetar, betalar skatt och försörjer er, så just ni kan leva och bo tryggt.
  Men, fortsätt att bita den handen som föder er, om ni nu på fullaste allvar tror att det gynnar er och kommer att falla i god jord.
  PS Hade ni haft någon som helst överlevnads instinkt = tecken på intelligens, så hade ni suttit på ett privatplan till Sydamerika för längesedan.
  Men, istället för att inse erat fall, så är ni kvar pga eran agenda är att ödelägga landet och dess befolkning ännu mer möjligt går.
  Samma satans ondska som vi sett förut i historien återupprepade sig.
  Historien kommer ikapp en svensk tiger som skäms och så är ni rädda för nazister, istället för islams sharialagar som faktiskt påminner om varandra ang att det enligt deras sk ideologi och övertygelse, finns människor som ska utrotas och utplånas, så dessa kan ta över den nya världsordningen.
  Det är ju det vi ser över hela Sverige sedan fd stadsminister uppmanade gott folk, att öppna sina hjärtan❗❗❗

Kommentarer är stängda.