26% ‘flockimmunitet’ blev 7,3% i Stockholm – FHM ‘gjorde en höna av en fjäder’

| 21 maj, 2020

FHMs s k ‘antikroppsstudie’ baseras på ett stickprov (totalt 1 104 analyserade prover) som innebär att tillförlitlighet och giltighet inte är 100%., då alla invånarna i Stockholm inte testades.

Det betyder att 7,3% positiva antikroppstester under vecka 18 (27/4-3/5) kan vara högre eller lägre i verkligheten. Procenttalet är alltså ett resultat som har en uppskattad sannolikhet (dvs ett intervall över eller under 7,3%), men som FHM inte redovisat.

7,3% har dock en precision som är högre än den teoretiska beräkning enligt FHM som visade en ‘flockimmunitet’ på 26% den 1 maj.

Det finns påståenden utan evidens (dvs spekulationer) om att procenttalet troligtvis är högre.

Andra förklaringar ges också och några till.

Tegnell försöker i vanlig ordning flytta fokus med att säga: – “Det är inte 7 procent nu. Vi ligger någonstans på 20 procent plus i Stockholm.” Ett påstående som saknar stöd i empiriska data på samma vis som 26% påstods vara giltigt och tillförlitligt enligt Tegnell, men som blev 7,3%.

FHM med Carlsson, Tegnell och Giesecke i spetsen har ånyo tillåtits vilseleda allmänheten med att ‘göra  en höna av en fjäder med hjälp av journalister som verkar sakna all förmåga att förhålla sig kritiska till FHM och dess generaldirektör Carlsson, statsepidemiolog Tegnell samt fd statsepidemiolog Giesecke. Deras trovärdighet i media borde vara obefintlig efter alla fadäser med felaktiga bedömningar och spekulativa påståenden utan evidens i forskning som generaldirektör Johan Carlsson, statsepidemiolog Anders Tegnell och fd statsepidemiolog Johan Giesecke hävt ur sig i tid och otid.

En annan fd statsepidemiolog Annika Linde som förhållit sig kritisk till FHM och ‘gubb-trion, vars välavägda kritik ges lite utrymme i media (läs HÄR, HÄRHÄR, HÄR, HÄR, HÄR och HÄR).

Teoretiska antaganden om ‘verkligheten’ (t ex ‘flockimmunitet’ som i sig är ett teoretiskt begrepp) måste verifieras av empiriska data från ‘verkligheten’ för att bekräftas eller förkastas.

Brasse i ‘Fem myror är fler än fyra elefanter’ hade sagt till FHM och trion Carlsson, Tegnell och Giesecke: ‘Fel fel fel fel fel fel!‘.

7,3% i förhållande till 26% väcker frågor om COVID-19 gällande :(i) dödligheten högre än 0,6%;  och (ii) reproduktionskvoten (dvs smittsamheten) lägre än förväntat

Göran Svensson, Ph. D. professor – bedriver internationell managementforskning – skriver som privatperson om olika aktuella samhällsfrågor 

nordavia


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Författare: Göran Svensson

är internationellt verksam forskare och forskningsledare inom Business & Management – skriver som privatperson på sin blogg (https://nordinavia.se) ‘pang på rödbetan’ om aktuella samhällsfrågor ‘utan krusiduller’.