Barn misstänkt för rån- och mordförsöket på den 55-åriga kvinnan i Kungälv

| 21 maj, 2020

För några dagar sen skrev jag om hur Storgöteborgs högste polischef Erik Nord twittrat ut en vädjan om hjälp från allmänheten om att klara upp ett brott som begåtts natten till söndagen den 10 maj i Kungälv, och där en kvinna blivit svårt knivhuggen av en rånare som försökte komma över hennes mobiltelefon. Nu verkar det som om det grova rånförsöket är på väg att klaras upp. Den 18 maj så meddelade polisen att en person hämtats in, misstänkt för försök till mord och försök till grovt rån. Enligt polisen ska gripandet bero på deras intensiva utredning- och spaningsarbete.

Polisen berättar också att den gripne är under 15 år och därmed inte straffmyndig. Barnet som det rör sig om har istället överlämnats till socialtjänsten som har tagit om hand om barnet. Brottet kommer trots detta att utredas och en åklagare har startat en utredning i enlighet med Lagen med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare, paragraf 31 (LUL-31). Vad som kommer hända efter åklagarens utredning kan bero på om barnet erkänt brottet eller inte, likväl som brottets grovhet och om åklagaren menar att det ska tas till domstol.

Om åklagaren väcker åtal, går ärendet vidare till domstol. Där får rätten pröva barnets skuld och fatta beslut om påföljd. I detta fall, beroende på brottets grovhet så tror jag att åklagaren kommer att väcka åtal även om barnet redan har erkänt att den har begått handlingen. Detta för att kvinnan ska få någon typ av upprättelse efter brottet. Vilken påföljden sen domstolen dömer är kanske inte helt enkel, men jag skulle bli förvånad om barnet inte döms vård inom socialtjänsten. Men man vet ju inte med dagens domstolar vad de dömer, så vi får avvakta domslutet och se vad det blir.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/barn-misstanks-for-mordforsok-i-kungalv
https://nyheteridag.se/barn-misstanks-for-mordforsok-efter-knivattack-i-kungalv/

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *