FHMs kunskap om ‘forskningsfronten’ verkar otidsenlig – ‘tror, gissar eller vet inte’

| 22 maj, 2020

FHM stod oförberedda och saknade expertkunskap och kunskap om ‘forskningsfronten’ (dvs all kunskap som finns ackumulerad inom ett forskningsområde) när det gäller evidens och åtgärder mot en pandemi.

Generaldirektören Johan Carlsson bedyrade att myndigheten hade djup kunskap i en intervju den 5 april: ”Vi utgår från den djupkunskap, den expertkunskap, som finns hos våra anställda…”.

På de dagliga presskonferenserna framgår det tydligt att FHM med statsepidemiolog Anders Tegnell, biträdande Anders Wallenstem eller någon annan talesperson för myndigheten på frågor att de ‘tror, gissar och ofta vet inte’.

FMH verkar forfarande  inte ha koll på ‘forskningsfronten’ – några exempel:

1) FHM meddelade i början av maj myndigheten skulle titta närmare på kunskapsläget när det gäller användningen av munskydd och visir.: Vi har en grupp som tittar på kunskapsläget kring munskydd och vi kommer att komma med ett ställningstagande inom ett par dagar, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog.

 

FHM och deras s k experter hade fortfarande i början av maj otillräcklig kunskap om munskydd trots att det ‘varit på tapeten’ än längre tid. Myndigheten och dess s k experter borde känna till allt om detta för flera månader sedan och vilka lärdomar som finns i t ex Asien där det är en självklarhet för att minimera att smittade omedvetet smittar andra.

2) Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson menar den 10 maj att ett antal äldreboenden har saknat kompetens att driva verksamheten på ett bra sätt under coronakrisen: Jag är överraskadatt det varit så stor skillnad mellan olika boenden.”

Goddag yxskaft!

Det borde vara uppenbart utan empiri att det finns stora skillnader mellan äldreboenden, då kontrollen varit obefintlig under lång tid. FHM verkar ha noll koll på verkligheten, tyvärr.

Det som FHM borde haft klart för sig är vilka skilllnader mellan äldreboenden som fanns, identifierat vilka brister gällande att förhindra smittspridning som fanns och utformat tvingande riktlinjer i ett tidigt skede för att skydda s k riskgrupper.

3) FHM säger sig arbeta för att hitta grupper i riskgrupper som löper mindre risk, för att kunna lätta på restriktionerna för dem. Förhoppningsvis till sommarsemestern enligt generaldirektör Johan Carlsson som den 10 maj säger: “Ja, vi hoppas kunna säga någonting,

Det har nu gått flera månader och fortfarande så är kunskapen fortfarande otillräcklig om s k riskgrupper. En fd statsepidemiolog Annika Linde (under 2005-2013) är kritisk till den beredskap som inte fanns för t ex äldreboenden,

Några reflektioner:

Att bygga en pandemistrategi utan evidens och inte ha koll på ‘forskningsfronten’ är oprofessionellt.

Att dessutom bygga en strategi på att skydda s k riskgrupper utan att ha koll på ‘forskningsfronten’ är är också oprofessionellt

FHM framstår alltmer som amatörmässig med expertkunskap som verkar vara lekmannamässig.

Göran Svensson, bedriver företagsekonomisk forskning internationellt, men skriver som privatperson om olika samhällsfrågor

nordavia


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Göran Svensson

är internationellt verksam forskare och forskningsledare inom Business & Management – skriver som privatperson på sin blogg (https://nordinavia.se) ‘pang på rödbetan’ om aktuella samhällsfrågor ‘utan krusiduller’.