Misstänkt mordbrand på Tjärnaängskolan i Borlänge

| 22 maj, 2020

Det är inte bara skjutningarna och knivskärningarna som ökar i landet. Jag har också tycks märka att antalet anlagda bränder skjutit i höjden den sista tiden, och då inte enbart i Lund, utan över hela Sverige. Det verkar också vara en viss typ av bränder som blivit vanligare, det vill säga skolbränder.
I natt var det ytterligare en skola som brann, det var Tjärnaängskolan i Borlänge som till stora delar totalförstördes.
Räddningstjänsten fick larmet runt midnatt.

En stor insats drog igång med räddningsstyrkor från fyra brandvärn. Enligt en teamledaren på SOS Alarm så var där nio enheter och bekämpade branden. Branden som började i idrottshallen var på väg att sprida sig till resten av skolan och då fick räddningsledaren på plats rekvirera in en grävmaskin för att riva delar av skolan för att skapa en begränsningslinje rakt igenom skolan. Rökutvecklingen var så kraftig vid branden att ett viktigt meddelande till allmänheten, ett så kallat VMA sändes ut av räddningsledaren.

Trafiken på E16 stängdes av under släckningsarbetet då den går intill brandplatsen. Trafiken leddes om. Vid fyra-tiden på fredagsmorgonen meddelade räddningsledaren att branden var under kontroll och att de kunde dra ner på räddningsinsatsen. Polisen var på plats under hela branden för att biträda räddningstjänsten. De har dock upprättat en förundersökning om grov mordbrand. De säger att de under fredagen ska inleda en teknisk undersökning, men samtidigt säger de att de får vänta tills branden är helt släkt, vilken den ännu inte är då det blossade upp ytterligare brandhärdar bland det redan släckta brandmassorna vid 8.30-tiden.

Enligt polisen så är detta inte den första skolan som brinner i Borlänge den senaste tiden. Torsdagen den 14 maj brann det på Gylle skola men denna gången var det mitt under dagen. Även i denna branden misstänker polisen att någon tänt på. Men de har inte utrett den branden fullt ut och vill ännu inte göra några kopplingar till nattens brand. Brandplatsen är avspärrad och kommer så att vara fram till utredningen är klar.

https://svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/stor-brand-pa-skola-i-borlange
https://www.expressen.se/nyheter/kraftig-brand-i-idrottshall/
https://www.aftonbladet.se/a/b5Ajwe
https://svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/brand-vid-gylle-skola-i-borlange

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •