Polischef i Gävleborg sparkas efter att ha åkt fast för amfetaminanvändande på rejvfest förra sommaren.

| 22 maj, 2020

Nu har personalansvarsnämnd vid Polismyndighetens utslag om den polischef förra sommaren i början av juni på ett rejv på Dragon Gate ertappades vara narkotikapåverkad. Inte nog med att han åtalades och dömdes för ha använt amfetamin, han dömdes i december förra året också för fem fall av olaga dataintrång. Det straffet blev totalt 36 400 kronor i dagsböter. Nu i veckan kom personalansvarsnämnds dom mot polischefen i Gävleborg, och den domen var betydligt hårdare än några dagsböter. Redan innan domen i december yttrade de sig om ärendet och redan då så förvarnade de att om det blev en fällande dom så skulle polischefen få sparken.

Nu för några dagar sen kom beslutet. I det så går det att läsa: “Personalansvarsnämnden vid Polismyndigheten avskedar dig från din tillsvidareanställning vid Polismyndigheten. Din anställning upphör omedelbart när du får del av avskedandet.”
Men som sagt var det är inte bara amfetaminanvändandet personalansvarsnämnd utgår ifrån när de nu avskedar polischefen, polischefen ska också umgåtts med en känd kriminell person, det ska vara samma person som polischefen gjort slagningar på i registret.
Polisområdeschef i Gävleborg Per Ågren kommenterar beslutet med: “Med tanke på artbrottsligheten är det här förståeligt. Beslutet var väntat och att missbruka narkotika är inte förenligt med att vara polis.”

Den nu sparkade polischefen har varit kritisk till att ingen reagerat på dennes psykisk ohälsa på jobbet. Polischefen har enligt egen utsaga fått diagnosen bipolär sjukdom.
SVT Nyheter frågar Per Ågren om inte polisen borde uppmärksammat detta?
Per Ågren svarar: “Vi har följt de åtgärder som vi har. Jag har uppfattar att vi har agerat utifrån våra riktlinjer.”
Polischefens avskedande är dock inte fullt klart än, denne har möjlighet att överklaga beslutet om avsked inom två veckor.

Vad jag dock inte förstår är att polischefen med den diagnos denne nu fått kunnat bli polis för det första. Han inte polisskolorna en psykisk utvärdering av poliskadetterna under utbildningen?
För det andra så förstår jag inte hur denna person kunnat klättra i karriär inom polismyndigheten?
För med tanke på att polisen bär vapen så är bipolär sjukdom ett allvarligt tillstånd då stämningsläge mellan depression och så kallad mani eller hypomani växlar så markant.
Som lekman tycker jag det är konstigt att polisskolan personen gick på uppmärksammade detta och förpassade personen ut från utbildningen?

Men som sagt var jag är ingen psykolog som ska utvärdera någons lämplighet. Jag är bara förbluffad att personen i fråga kunde bli polis och att denne kunde klättra i karriärstegen inom myndigheten utan att någon uppmärksammade den sjukdomen som polischefen hade.
Man frågar sig om hur detta kunnat ske, och man frågar sig hur många fler poliser inom myndigheten som inte är lämpliga att ha yrket?
För att denne är den enda, det betvivlar jag på. Vi såg bara för någon dag sen en annan polis som arresterades och anhölls för grovt koppleri nu vid tillslaget mot bordellen på Södermalm.

Så är dessa bara några få “rötägg” inom poliskåren. eller är där fler liknande poliser?
Och hur högt upp i poliskåren sträcker sig dessa fall av ohederliga polisanställda?
Inte för att man ska döma ut en hel poliskår för några få ohederliga och kanske rent brottsliga poliser, men när man läser om det så får man en fadd smak i munnen då det är dessa som har våldsmonopolen i Sverige. Att alla människor någon gång kan begå en olaglig handling är förståeligt men dessa personers uppförande är oacceptabelt och sådana poliser får inte förekomma inom polisen.

Detta borde bli en ögonöppnare för den högre ledningen inom polisen samt för polishögskolorna, de har ett styvt arbete framför sig om de ska återskapa polisens rykte som dem som bär upp rättssamhället.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/polischef-sparkas-ertappades-narkotikapaverkad-pa-rejv-pa-dragon-gate
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/polischefen-2
https://mind.se/fakta/diagnoser/bipolar-sjukdom/?gclid=EAIaIQobChMI0NnOjd7H6QIVD0MYCh2aVwvbEAAYASAAEgJ_zPD_BwE

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •