MSB:s Coronaapp en stöld från skattebetalarna på över 7 miljoner kronor när allt är betalt

| 24 maj, 2020

Som nog alla känner till så försökte MSB utveckla en Coronaapp för smittspårning som de började med att presentera på ett av de myndighetssamordnade presskonferenserna de tillsammans med FHM och Socialstyrelsen hållit sedan pandemin tog fart i Europa och Sverige. Nu så kommer räkningen som vi skattebetalare får stå för. Och det är ytterligare en saftig räkning för ett av Dan Eliassons styrda myndigheter vi får betala. Det handlar om drygt 6,4 miljoner kronor som läggs på oss för något som inte FHM ville ha och som de stoppade innan den ens var färdigutvecklad.

Man frågar sig om varför inte myndigheterna har bättre samarbete mellan varandra när de genomför myndighetssamordnade presskonferenser?
Man ställer sig frågande till varför de då inte samordnar även annat arbete som har med Coronabekämpandet att göra?
MSB:s pressekreterare Anna Lindbäck svara i ett mail från tidningen Arbetaren som var först med att uppmärksamma denna räkningen, hon skriver: “Vi tar hellre kritik för att de skyndar än ”sitter på händerna”.”

Tidningen Arbetaren som alltså var först med att uppmärksamma detta, har under en tid undersökt hur appen uppkom. Enligt dem så ska MSB den 9 april genomfört en direktupphandling med Platform24 Healthcare. Denna upphandling har nu också börjat granskas av Konkurrensverket.
Så man ställer sig frågande till varför det var en direktupphandling, vad var det som hastade med denna appen?
Arbetaren har även tittat på fakturorna som kommit till MSB från Platform24 Healthcare. En av fakturorna som ska betalas senast den 28 maj ligger på 6 307 117 kronor. Den andra ska betalas senast den 30 maj och ligger på 128 700.

Men detta är inte slut där, om MSB säger upp tjänsten så har enligt Arbetaren Platform24 Healthcare rätt till minst en månads fast grundersättning på 590 000 kronor. Så MSB har i och med att inte appen togs i bruk slängt strax över sju miljoner kronor i sjön utan att ha något annat än räkningar att visa upp. En av avdelningscheferna på MSB, Åke Holmgren har tidigare sagt i Expressen TV att utvecklingen av appen beräknas kosta totalt cirka 15 miljoner kronor. Han sade i samma inslag också att detta skulle vara en del i MSB:s nationella informationskampanj.

Men behövde vi en speciell informationskampanj från MSB i frågan om Coronapandemin?
Hade det inte räckt med de dagliga myndighetssamordnade presskonferenserna tillsammans med allt som stått i dagspressen på alla möjliga språk?
Är inte detta ytterligare en misslyckad kampanj likt polisens antitafsarmband som också lanserades av den “berömde” Dan Eliasson och som hade noll effekt?
Är inte detta också ett bevis på regeringens misslyckade utnämningar av myndighetspersoner?

Utnämningar som kostar och har kostat oss svenska skattebetalare miljoner om inte miljarder i skattemedel.
Är det inte på tiden att detta skattemedelsförskingrandet får ett slut och att riksdagen tar över både utnämnandet och myndighetsskötseln från Socialdemokraterna.
För hur många miljarder av våra surt förvärvade skattemedel försvinner inte ut i tomma intet på grund av myndighetspersoners nonchalans och okunnighet?
Så vore detta inte ett utmärkt tillfälle för oppositionen att säga till att nu får det vara nog, att nu behöver tjänstemannaansvaret införas igen.

https://www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/msbs-nota-for-stoppade-coronaappen-sex-miljoner/?fbclid=IwAR3yqOwtl4JTKPCDS8OH0fww4wxTFKj7zmBXkG8ami8xHNRBSc0HzrszMA8

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *