Här håller jag med Robert Aschberg

”En åklagare borde titta på dessa – och andra liknande fall – för att utreda om de läkare som på lösa grunder beslutat att coronadrabbade gamlingar utan vidare ska behandlas som om de befann sig livets absoluta slutskede.”

https://www.aftonbladet.se/…/aklagare-borde-granska-vardbes…


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Författare: Madeleine Lilja

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp

1 En tanke på “Här håller jag med Robert Aschberg

 1. Eszter Dobcsanyi

  Jag håller med att en rättslig undersökning om vårdprocesser samt om krishsnterings process skulle vara extremt viktig. Jag tror samtidigt att analys skall ske uppifrån – neråt. Börja med makthavare (staten, myndigheter, politiker) vilka expropierade allt beslut och tvingade på alla. Dem hade inte rättighet att fatta beslut om t.ex. vårdnivå, prognos-bedömning, vård form, osv eftersom dessa tillhör endast till vårdens yrkesutövare. Effekten blev totaliar och diktatorisk. Och serverades med demagogisk ideologi.
  Det är en smärtsam fråga hur maktlös en läkare ( resp. andra vårdsutövare) i modern medicin. Antik läkare svärde på Hippokrates och kunde arbeta enligt sin bästa vetskap, humanitet och samvete. Kunde alltid representera sina patienter, vid alla omständigheter.
  Hur går det i dag? Det är myndigheter (Soc.styrelsen, FHM, IVO, osv) samt politiker ( statlig, kommunal) samt landstinget – sjukhus ledning som dikterar. Det är nästan undantag med förekomst av yrkespersonal bland dem.
  Det går med styrningen uppifrån tills läkaren inte hamnar i inre konflikt(vetskap, samvete). Dätifrån finns olika val:
  – om läkaren vill föreslå med något annar, bemöts som osynlig ( i värre fall som psykopat)
  – om läkaren inte följer “order” straffas som olydig
  – om läkaren vill minska lidandet, räknas som utöver passiv euthanasi
  – om läkaren uppvisar felet till samhällens publicitet ( förtvivlat försök) då skjuts på någon punkt med att brutit sekretess och blir olaglig.
  Vårdens negativ utveckling baseras på 3 sak:
  – saknad av yrkespersonal ( underbemanning)
  – läkarnas total maktlöshet över sitt yrke (ovanstående ond cirkel)
  – ekonomisk besparingar på vården (= fel prioritering för andra samhälls “projekter”.

  Jag hoppas verkligen att en oberoende granskning, på rättsliga bas, ger chans för vården och framförallt för patienter för en annorlunda bemötande.
  Det som skedde med gamla är oacceptabel. Det togs bort möjlighet för sjukhus, försök med den aktuella bästa behandlingen, togs bort rätt för sjukhus, möjlighet att träffa vårdpersonal. Deras liv och död beslutades långt bort och enligt en okänd status, diagnos (medsjukligheter) och prognos.

  Det väcker sorg, smärta samt rädsla i mig. Jag vill inte uppleva att gamla historiska misstag kan återupplevas.. I 2020. Och i Sverige.

Kommentarer är stängda.