Stefan Löfven – feghetens ansikte

| 25 maj, 2020

Stefan Löfven framställer sig gärna och ofta som en ansvarstagande statsminister som rustar upp välfärds-Sverige. Exakt hur det ansvarstagandet ser ut kan vi för första gången klart se. Pandemin är både ett fönster och ett bevis.

Upplästa tal till nationen eller mästrande inlägg om att alla måste ta ansvar kan knappats räknas som ansvar. Det är inte politiskt ledarskap. Det är en statsminster som inte vet vad han ska göra.

Stefan Löfvens sällsynt märkliga förmåga att hålla sig undan så snart en kris står inför dörren torde gå till historien. Vi såg det hända vid migrationskrisen 2015, vi ser det hända nu. Då som nu låter han enskilda och av honom noga utvalda kollegor och myndigheter ta ansvaret för att skapa en känsla av att landets styre vet vad de håller på med. Och som vanligt blir Löfvens ”ordning och reda” en ända stor oreda.

Det har fungerat tidigare. Det fungerar nu. Genom att hålla sig undan stiger Stefan Löfven i opinionen. Kommer det att hålla? Jag hoppas inte det. Jag hoppas svenska medborgare tillslut får nog och ställer sig själva och Sverige i första rummet och röstar bort Löfven och hans parti.

Stefan Löfven är nämligen skyldig till mycket. Först var det ”Mitt Europa bygger inga murar”. Flyktingaktivister tog över agendan och drev på. Migrationsverket lyssnade inte på varningar om eskalerande volymer. Löfven höll sig länge undan från journalisters kritiska frågor. Konsekvenserna av det lever vi med ännu. Kris på kris inom i stort sett varje offentlig myndighet och kommun.

Sedan har vi den brutala gängkriminaliteten. Stefan Löfven höll ”gängsamtal” med alla partier utom ett, SD. En för honom viktig markering gentemot sina väljare men förödande för samtalen och Sverige. Samtalen bröt samman och landade så småningom i att 65 procent av de förslag som lades fram skulle utredas. Polisen gör vad det kan men våldet sitter så djupt och är så grymt att svensk polis inte rår på det. Och precis som flyktingaktivister finns för flyktingar utan asylskäl finns aktivister för kriminella som hårt driver linjen att det inte finns någon korrelation mellan invandring, våld och gängkriminaliteten. Linda Snecker är en. Hon är för straff mot sexköp men tror inte på fängelsestraff för kriminella. Åsa Romson var en. Hon drev på hårt för att våra gränser skulle stå öppna. Tillsammans med Löfven sände de en mycket tydlig signal till aktivister oavsett ändamål att det var öppna dörrar in till Sverige.

Och nu har vi pandemin. De höga dödsantalet inom äldreomsorgen talar sitt eget tydliga språk. Men även här slås all kritik bort. Vi ska stå enade bakom Stefan Löfven och dem han skickat fram i rampljuset. De som inte gör det betraktas mer eller mindre som förrädare.


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal: