13-åringar rånade på pendeltåg, medan de vuxna medresenärerna tittade bort.

| 26 maj, 2020

När jag lyssnade på inslaget från P4 Uppland som Nyheter idag skev om under måndagen frågar jag mig om det finns några svenskar kvar som har kurage och djärvhet att säga ifrån när 13-åringar blir rånade på ett pendeltåg?
Jag frågar mig om folk numera blivit så rädda att de inte vågar gå emellan och säga till ungdomar när de begår brottsliga handlingar?
För det var just det som de åkande mellan Bålsta och Sundbyberg inte vågade göra vid 14.30-tiden då fyra 13-åriga pojkar blev swishrånade av två äldre killar för några dagar sen. Inte ens när de äldre killarna grabbade tag i två av pojkarna och tvingade dem att swisha över det de hade så reagerade medresenärerna. De antingen tittade ner i sina telefoner eller så ut på landskapet som for förbi.

Modern till en av 13-åringarna berättar ilsket om händelsen i P4 Uppland, där hon frågar sig vart civilkuraget tagit vägen?
Hon kan förstår att folk kan vara rädda för att ingripa då man själv kan råka illa ut.
Hon frågar sig varför ingen ringde en väktare eller stoppade pendeltåget?
Men de åkande menade väl att det var bättre att sitta passiva för att själva inte bli inblandade i denna händelse, det är bättre att inget göra och leva med sitt dåliga samvete resten av livet.
När modern till den 13-åring P4 Uppland lade upp händelsen på Facebook så fick hon många kommentarer, en återkommande var att de resande gjorde rätt att inte ingripa.

Så jag frågar mig igen om svenska folket blivit en bunke mesar som inte vågar ställa sig upp när de ser ett brott begås?
Är de så rädda att bli kallade för okvädningsord att de numera inte vill ställa upp på en medmänniska utan att statsmakten sagt att det är tillåtet?
Jag vet med mig att detta inte är någon isolerad händelse, dessa rån förekommer med säkerhet var eller varannan dag i storstäderna.
Men vad jag inte kan förstå är varför vuxna personer låter detta ske utan att försöka gripa in på ett eller annat vis?
I P4 Upplands inslag framgår inte om modern eller de 13-åriga pojkarna gjort någon polisanmälan, men jag hoppas att en sådan är gjord för ligister som de två rånarna ska ha sina straff.

https://sverigesradio.se/artikel/7480475
https://nyheteridag.se/13-aringar-swishranade-pa-pendeltag-vuxna-tittade-bort/

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *