För mig känns varje människa som dör i Covid-19 som ett monumentalt svek av vårt samhälle

| 26 maj, 2020

Över 4000 döda nu …

Frågan om det är ett Fillmore som pågår ställs med jämna mellan rum på twitter. De som undrar använder begreppet senicide (att överge äldre och svaga intill döden) för att tydliggöra vad de menar.

Jag har svårt att tro att det skulle vara medveten handling från maktens sida. Det handlade nog från början om en övertro på att kunna uppnå flockimmunitet relativt smärtfritt. Nu när det visat sig att Sverige inte hade någon beredskap och att viruset är svårare att bekämpa än vad man räknade med står man med rumpan bar. Och människor dör i massor.

Sverige skulle skydda sina äldre. Men smittan tog sig in i äldreboendena – och har hittills lämnat över 1 000 döda efter sig. Varför det blev så vet vi. Många inom äldreomsorgen har vittnat bristen på skyddsutrustning som en avgörande faktorn till att smittspridningen blivit så pass stor. En annan att äldre inte ges tillräcklig vård. Ytterligare en orsak att personal som rör sig mellan sjuka och friska, personal som går sjuka till jobbet och personal som smittar trots att de inte haft några symptom. Nu säger man dock att antal dödsfall och smittor på äldreboenden minskar. Låt oss hoppas att det fortsätter så. https://www.aftonbladet.se/a/1nEwpQ

Allt är just nu obegripligt. Över 4000 har dött på grund av att man inte brydde sig/bryr sig tillräckligt. Det är så jag tänker och känner.

Och det bara fortsätter. Ytterligare 96 personer har rapporterats avlidna i covid-19 under det senaste dygnet. Sammanlagt har 4 125 personer dött i coronavirussmitta i Sverige hittills. Nationellt inlagda med covid utanför intensivvården ökar också, det sa Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen. De är ungefär 100 fler nu och ligger nu på drygt 1 500 personer. https://www.svt.se/…/svt-granskar-sa-tog-sig-coronaviruset-…

En läkare skriver på twitter om ytterligare ett nattpass på akuten: ”tyvärr med ett större antal patienter med ruggiga #covid19 symptom yngre som äldre.. Även på SöS ser man TYVÄRR en ökning av patienter med trolig #covid19 sjukdom/symtom Fan på ren svenska!?
https://twitter.com/steffersline/status/1265157222683889668…

För mig känns varje människa som dör i Covid-19 som ett monumentalt svek av vårt samhälle.


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal: